22 Haziran 2015 Pazartesi

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 3: İFTARDAN SONRA TATLI İSTEĞİ




Gün içinde uzun bir süreyi susuz ve aç geçirmek şeker dengemizi ve açlık tokluk kontrolümüzü etkiliyor. İftarı daha sağlıklı geçirebilmek, iştahımızı kontrol atında tutabilmek için eski yazılarda da anlattığım gibi ufak molalar vererek yemek yenmelidir. Orucunuzu çorba, su, salata, ayran ile açtıktan sonra 15 dakika kadar mola verilmelidir. Ardından sofraya tekrar geri gelip oldukça sakin bir şekilde ana yemeği yemeğe başlamalıyız. İftarımızı yaptıktıktan sonra canımız genellikle tatlı ister.  Bunun sebebi kan şekerinin normal seviyeye ulaşabilmesi için, hücrelerinizin şeker dolgunluğuna erişebilmesi için gerekeli vakit geçmeyişidir. Tavsiyem iftar yemeğinin ardından  1 saat hiç birşey yemeden beklemektir. Bu bekleme esnasında, sıvı tüketilebilir. Su, maden suyu, çay, kahve içebilirsiniz. Meyve veya tatlı yemek için iftarın üzerinden en az 1 saat geçmelidir. 

YA MEYVE YA TATLI

O akşam meyve mi yoksa tatlı mı yemek istediğinize karar verin. Çünkü hem meyveyi hem de tatlıyı aynı anda yemeniz gereğinden fazla şekerden gelen kalori almanıza sebep olacaktır. Bu durum hem kilo almanız için bir risktir hem de şeker dengenizi bozabilir. Eğer o akşam tatlı yemek istiyorsanız 1 porsiyon kadar tatlıyı yiyebilirsiniz. Tatlılarınızın hafif, sütlü, meyveli, az şekerli olmasını tavsiye ederim.2-3 gece üst üste tatlı tüketmemeye özen gösterin. Tatlınızı yedikten sonra 1 saatlik bir fiziksel aktivite vücudunuza iyi gelecektir.
Sağlıklı bir ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle

18 Haziran 2015 Perşembe

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 2: SAHURDA NE YİYELİM?




Sahurda yenilmesi gereken besinlerin ortak özelliği susatmamaları ve tok tutmalarıdır. Özellikle midemizde daha uzun süre durabilen ama sindirim problemi yaratmayan, besin değeri yüksek, su içeriği yüksek olan besinleri tercih etmeliyiz. 

·         Sahurda kahvaltı yapmak aslında en güzelidir. Erkekler için 2 yumurta ile yapılan omletler, kadınlar için ise 1 yumurtalı menemen veya omletler en sevdiklerim. Yağlı bir peynir türü, zeytin, süt, tam buğday ekmeği veya kepekli bir tost, badem , fındık gibi çerezler ve tabiî ki olmazsa olmaz domates salatalıklar sahur için çok uygun. 

·         Sahurda kahvaltı yapmak istemeyenler için ise az kıymalı sebze yemekleri  ve yanına bulgur pilavı ile yoğurt mükemmel bir üçlüdür. Özellikle kilo sorunu yaşamayanlar için sebzeli ve bulgur pilavlı bir sahur yemeği sağlıklı olacaktır. 

·         Sahurda meyve tüketmek herkes için uygun olmayabilir. Hızlı acıkan, şeker dengesizliği yaşayan biri iseniz sahurda meyve yemenizi tavsiye etmiyorum. 

·         Bazen sahurda vakit kaybetmek veya yemek yemek istemeyebilirisiniz. Bunun için pratik ama sahur için son derece uygun atıştırmalıklar vardır. 1 iri kupa ayran veya süt yanına 1 avuç dolusu leblebi, 1 avuç dolusu badem ve fındık +2 kepekli galeta veya 5-6 adet kuru kayısı ve 2 salatalığı ayak üstü yiyebilirsiniz. Sahur için uygun bir menüdür. 

Sahursuz ramazan olmaz. Gece yiyerek yatmak veya hiç bir şey yememek sağlıklı değildir. Oruç tutulacak süre son derece uzun olduğu için mutlaka sahurunuza kalkmalısınız. Sağlıklı ve hayırlı ramazanlar dilerim.

16 Haziran 2015 Salı

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 1: RAMAZANDA SOFRANIZDAN KEFİR EKSİK OLMASIN




Yaz ramazanları açlık süresinin uzunluğu, hava sıcaklığının fazla olması sebebi ile daha dikkatli olunması gereken ramazanlardır. Son yıllarda ramazan ayı yılın en sıcak günlerine denk geliyor. Dolayısı ile özellikle sahur ve iftar da tercih etmemiz gereken besinleri daha dikkatli seçmeliyiz.
Özellikle sahur soframızda, bizi uzun süre tok tutabilecek, sıvı eksikliği yaratmayacak, terleme ile mineral dengemizi bozmayacak, susatmayacak besinler yer almalıdır. Özellikle süt ürünleri ihmal edilmemelidir. Yeterli protein içeriği, su içeriğinin yüksek olması, özellikle mineralce zengin oluşu, kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde kefir sahur sofralarının vazgeçilmezidir.
Sahur sofranızda mutlaka bulunması gereken besinleri şu şekilde sıralayalım;
·         Kefir
·         Haşlanmış veya sebzeli yumurta
·         Tam buğday ekmeği veya bulgur
·         Yağlı tohumlar( çiğ halleri ile badem, fındık ve ceviz)
·         Az tuzlu peynir
·         Yemek yemek isteyenler için kıymalı sebze yemekleri
·         Çorba içmek isteyenler için tarhana, mercimek, ezogelin veya yoğurtlu çorbalar
·         1 kase kadar salata veya sebze söğüş
·         Ve bol bol su
Oruçlu iken gün içinde serin ortamlarda durmak, fazla bedenen aktif olmamak günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Hatta eğer şansınız var ise gün ortasında 1 saat kadar uyumak enerji yoksunluğunuzu azaltacaktır.
İftar sofrasında ise en önemli kural aceleci olmamaktır. Sakin sakin yenilen yemekler ve hatta yemek arasında 10-15 dakikalık bir molanın verilmesi sindirim sisteminize iyi gelecektir. Orucunuzu hafif bir besin ile açtıktan sonra mutlaka 1 bardak kefir veya 1 kase yoğurt yemelisiniz. Bu besinler gün içinde kaybettiğiniz mineralleri yerine koymakta çok başarılılar. Ayrıca şeker kontrolü konusunda da oldukça iyiler. 
İftar sofranızda olmasını tavsiye ettiğim besinler şu şekildedir;
·         Mutlaka su. Vazgeçilmezimiz . Oda ısısında olmalı fazla soğuk olmamalıdır.
·         Ilık bir çorba.Sıcak çorba boş olan midenizi rahatsız edecektir.
·         Belki zeytin, hurma gibi iftariyelikler. Yağlı besinler ve kızartmalar olmamalıdır.
·         Mutlaka etli veya tavuklu yani proteinli bir yemek.
·         Şekerimizi dengelemesi için yoğurt veya 1 bardak kefir.
·         Her akşam mutlaka salata.
·         Ve tabiî ki ramazan pidesi. Ramazan pidesinin porsiyonunu el büyüklüğünde veya 2 iri kare parça gibi düşünebilirsiniz. Ancak özellikle kilo sıkıntısı olan veya ramazanda kilo almak istemeyenler dikkat etmeli. Sofranızda makarna, pilav, börek, patates gibi başka bir karbonhidrat kaynağı varsa pidenizi yememelisiniz. Hem pide hem pilav fazla gelecektir.
Orucumuzu açtıktan sonra vücudumuza biraz fırsat tanımalı, biraz dinlenmeliyiz. Özellikle yemeğin üzerine en az 1 saat hiçbir şey yenilmemelidir. 1 saat sonra sinidirmi kolaylaştırmak ve gün içinde kaybolan mineralleri yerine koyabilmek için 1 şişe doğal maden suyu içebilirsiniz.  Yemekten yaklaşık 1,5-2 saat sonra açık çay veya kahve içebilirsiniz. Kahvenizin üzerine 1 porsiyon meyve. Eğer tatlı yemek istiyorsanız mümkün olduğunca hafif ve sütlü olanlarını tercih edin. Güllaç ramazanda en sevdiğimiz hafif sütlü tatlıdır. Tatlı tercih ettiğiniz akşamlar meyvenizi yemezseniz şeker yüklemesi yapmamış olursunuz. 

Sağlıklı, keyifli, huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…