Yumurta inanılmaz faydalı bir besin. Hemen hemen bütün diyet
programlarıma yazdığım çok önemli bir protein kaynağı. Hem tok tutuyor, hem de
kas kayıplarını engelliyor. Ayrıca başta A vitamini ve demir olmak kaydı ile
bir çok vitamin ve mineral barındırıyor.
Her diyet listeme yazdığım için de haliyle yumurta ile
ilgili bir çok soru soruluyor. Bunlardan biri de nasıl pişirileceği.
Yumurta pişirme kuralları şöyledir;
1. En
önemlisi yumurtanın beyazının, yani kabuğuna yakın kısmının iyice pişmesidir. İyi
pişmemiş yumurta beyazı hem mikrobiyolojik açıdan sağlıklı değildir, hem de
vitaminlerin bağlanmasına sebep olur. Özellikle saç ve cilt için çok önemli
olan biotini bağlayan pişmemiş yumurta sarısı çoğu zaman saç dökülmelerinde
sebep sayılır.
2. Yumurta
protein içeriğine sahip olduğu için çok yüksek ısıda pişirilmemelidir. Özellikle
yağda pişirilen yumurtalarda ocağın altını fazla açmayınız. Yavaş yavaş uzun
sürede pişiriniz.
3. Haşlanmış
yumurtalarda ise yumurtanın haşlanma süresi son derece önemli. 12-15 dakikadan
daha uzun süre kaynatılan yumurtalarda sarı ile beyaz arasında mor bir halka
oluşur. Mor halka oluşmuş yumurtanın tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın
demirinin kükürt ile birleştiğinin göstergesidir. Bu bileşik toksiktir. Vücut bu
bileşimi kullanamaz. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
4. Safra
kesesinde taşınız veya beslenme uzmanınızın özel başka bir uyarısı yok ise
yumurtayı her gün 1 adet tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder