Önümüzdeki hafta sonu genç arkadaşlarımız için önemli olan bir sınav var. Sınavdaki başarımızı beslenmemiz direkt olarak etkiliyor. Bazı konularda titiz davranmak sınav başarısını yükseltmeye yardımcıdır.
Sınava hazırlık döneminde amaç; enerjiyi yüksek tutacak,
uyku düzenini bozmayacak, sindirim sistemini olumsuz etkilemeyecek ve keyif
verecek besinleri seçmektir.
Mide sağlığını olumsuz etkilememek için;
·
soslu ağır yiyecekler
·
kızartma besinler
·
baharatlar
·
gazlı içecekler
·
içeriğini tam olarak bilmediğimiz hazır ürünler
tüketilmemelidir.
sindirim sistemi sağlığı için;
·
hergün mutlaka 1 tabak sebze yenilmelidir
·
çiğ sebzeler bazen gaz veya mide yanması
şikayetlerini artırabilir. Bolca yeşil salata TÜKETİLMEMELİDİR!
·
Kuru kayısı, kuru erik gibi bağırsakları
hızlandıran besinler tercih edilmemelidir.
·
Taze meyveler iyice yıkanmalı ve günde 2-3
porsiyon yenilmelidir.
·
Taze sıkma meyve suyu içilebilir.
·
Etler iyice pişirilmelidir.
·
Bu süre zarfında evde yapılmış yemekleri yemede
fayda vardır. Besin zehirlenmelerine karşı özellikle et tavuk ve balık ürünleri
iyi seçilmelidir.
·
Ara öğün niyetine enerjiyi yukarıda tutan
kuruyemişlere yer verilmelidir.
Vücutta gaz ve şişkinliğe neden olan pek çok besin maddesi var. Gaz yapan brokoli, lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık ile kuru fasulye, nohut, bezelye, mercimek, barbunya gibi baklagilleri tüketmekten kaçınmakta fayda vardır. sinidirmi kolay sebze veya kıymalı sebze gibi besinler tercih edilmelidir
Çay, kahve
ve kola, kalp çarpıntısı ve uykusuzluk yapabilir. Tüketim dozu sınırlı
kalmalıdır. Günde 1-2 bardaktan fazla içilmemelidir.
Dikkat ve konsantrasyonu balık, ceviz ve zeytinyağlı yeşil salatalarla artırabiliriz. Balık haftada 2 defa (evde yapılmışını) tüketilmelidir.
Sınav öncesi ve sırasında çikolata ve şekerlemelerden uzak durulmalıdır. Bu besinler bilinenin tam aksine kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler yaptıkları için uzak durulması gereken besinlerdir. Özellikle sınav sabahı yumurtalı, peynirli proteinli bir kahvaltı yapılmalı, pekmez, bal, reçel, çikolata yenilmemelidir. Stresi azaltmak için sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerekmektedir.
Dikkat ve konsantrasyonu balık, ceviz ve zeytinyağlı yeşil salatalarla artırabiliriz. Balık haftada 2 defa (evde yapılmışını) tüketilmelidir.
Sınav öncesi ve sırasında çikolata ve şekerlemelerden uzak durulmalıdır. Bu besinler bilinenin tam aksine kan şekerinde ani yükselmeler ve düşüşler yaptıkları için uzak durulması gereken besinlerdir. Özellikle sınav sabahı yumurtalı, peynirli proteinli bir kahvaltı yapılmalı, pekmez, bal, reçel, çikolata yenilmemelidir. Stresi azaltmak için sınav sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerekmektedir.
Sınava girerken şekerleme veya çikolata yanımıza
alınmamalıdır. Bu tür şekerlemeler yukarıda da anlatıldığı gibi enerjimizi çok
kısa süreli yükseltse de sonrasında aniden düşürecektir.
BAŞARILI BİR SINAV GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder