HANGİ BİTKİ SEBZE, HANGİSİ MEYVEDİR?
Bitkilerin olgunlaşmış çekirdek ve çekirdeğe yakın
kısımlarına meyve, çiçek-yaprak ve gövdelerine de sebze denir. Buna göre
salatalık, patlıcan,kabak,biber ve domatesin meyve olması gerekir. Ancak biz
günlük dilde bu besinlere sebze diyoruz. Genelde tatlı olanlara meyve, yemeği
yapılanlara da sebze diyoruz.
SEBZE VE MEYVELER HAKKINDA
·
Yeşil sebzelerde klorofil pigmenti bulunur. Klorofil
sebzeye yeşil renk verir.
·
Taze sebze ve meyvelerde metabolik olayların sürdüğü canlı hücreler bulunur. Bu canlı
hücreler sebzeler ve meyveler pişirildiğinde canlılığını yitirir. Bu sebeple
sebzeler pişirildiğinde kolay bozulmaz.
·
Sebzelerin kalorileri genelde oldukça düşüktür. Bu
sebeple sebzeleri beslenmemizde bize enerji veren besinler olarak düşünmeyiz.
Ancak içlerindeki vitamin ve mineraller, aktif bileşenler, antioksidanlar
sağlığımızın en önemli destekçileridir.
·
Meyve ve sebzeler beslenmemizin lif
kaynaklarıdır. Özellikle bağırsak sağlığı için, kabızlık yaşanmaması için,
kolon ve rektum kanserinden korunmak için günde 5 porsiyon sebze ve meyve
tüketilmelidir. Bunun 2-3 porsiyonu sebze 2-3 porsiyonum meyve olmalıdır.
·
Turunçgil grubu(mandalina,portakal,limon,greyfurt)
ve çilekler C vitamini açısından zengindir. Yalnız bu meyvelerin dolapta uzun
süre saklanması C vitamininde kayba sebep olur. Bu sebeple taze tüketilmelidir.
·
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, salata malzemeleri
turunçgiller kadar C vitamini içerir. Ispanak, pazı, marul, roka, maydanoz,
biber çiğ yenilmesinde fayda olan sebzelerdir. Çünkü pişirildiklerinde ve bıçak
ile kesildiklerinde C vitaminlerinde kayıp olur.
·
Kırmızı renkli sebze ve meyvelerde(çilek,
havuç,domates, turuncu hurma,turp,pancar) A vitamini öncüsü beta-karoten bolca
bulunur. Beta-karoten bilinen en etkili kanser gelişimi önleyici besin
öğelerinin arasında sayılır.
·
Meyveler olgunlaştıkça hem asit oranları hem de
şeker oranları artar. Asitin ve şekerin artması olgun meyvenin daha lezzetli
olmasını sağlar.
·
Sebze yemeklerini pişirirken tencerenin kapağını
sık açmamak gerekir. Sadece lahana ve karnabahar yemeği pişirilirken kükürt
kokusu çıksın diye tencere kapağı 2-3 defa açılmalıdır. Onun dışında, ıspanak,
taze fasülye,havuç,patlıcan,bezelye,patates,kabak yemeği pişirilirken
tencerenin kapağı yemek pişene kadar açılmamalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder