Karanfilin tadını kokusunu bilmeyen var mıdır bilmiyorum. Balığın
ardından karanfil çiğneneir, tatlılara, aşureye, kompostolara karanfil atılır, bitki
çaylarına ve siyah çaya karanfil eklenir. Yani yeme içme kültürümüzde bol bol kullanılan
bir aromatik madedir karanfil. Peki karanfil sadece lezzet katmak için mi
kullanılır? Faydaları nelerdir?
·
Karanfile özgü koku ve tat, içinde bulunan “eugenol”
adlı bileşikten gelir. Bu uçucu bir yağ türüdür.
·
Karanfilin anavatanı Endonezya’dır. Ancak
dünyanın her köşesinde yoğunlukla kullanılır.
·
Kuvvetli antiseptik ve analjezik bir besindir. Özellikle
çaylar ile birlikte demlenmesi gribal enfeksiyonlarda ve boğaz enfeksiyonlarında
fayda sağlar.
·
Gaz söktürücüdür. Özellikle emziren kadınlarda
demlenmiş olarak içildiğinde veya çiğnendiğinde gaz giderici özelliğe sahiptir.
·
Fazla karın gazı ve hazımsızlığı olan karaciğeri
yağlı kişilerde günlük olarak karanfil başı çiğnenmesi tavsiye edilir.
·
Hazımsızlığa iyi gelir. Mide şikayeti olanlarda
veya yemeği fazla kaçıranlarda sindirimi
hızlandırır.
·
Hafif ve orta şiddetli diş eti
rahatsızlıklarında lokal uyuşturucu etkisi olduğu söylenmektedir.
·
Ağız kokularını giderir.
Her besinde olduğu gibi karanfilde de aşırı kullanımdan
kaçınılmalıdır. Her öğün sonrası 1 karanfil başı çiğnenmesi ve gün içinde
çayların içinde 1-2 adet kullanılması önerimdir.
1 yorum:
Merhaba, bloğunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...
Yorum Gönder