25 Mayıs 2015 Pazartesi

BADEM Mİ FINDIK MI?




Bu iki muhteşem yağlı tohumu sevmeyen çok az insan vardır. Bende diyetlerim de sıklıkla yazıyorum. Ancak bademi biraz daha ağırlıklı yazıyorum. Neden mi? işte size badem ile fındık arasındaki farklar. 

KALORİLERİ(100g’da)
Badem  
Fındık
600kkal
646kkal

Bademin 100Gramının kalorisi bir miktar daha azdır.
PROTEİN İÇERİKLERİ(100g’da)
Badem  
Fındık
20,57g
14,24g

Biliyorsunuz ki yağ ve protein içeriği yüksek olan besinlerin tok tutma süreleri daha uzundur. Zayıflama programlarında bitkisel protein alımı ise önemlidir. Bademin protein içeriği fındıktan daha fazladır.
YAĞ İÇERİKLERİ (100g’da)
Badem  
Fındık
50.22g
59.58g

Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız badem, kilo almaya çalışıyorsanız fındık tercih etmeniz daha mantıklı.
DEMİR İÇERİKLERİ (100g’da)
Badem  
Fındık
5,26mg
3,22mg

Bitkisel kaynaklı demirin kullanımı vücudumuzda düşüktür. Ancak az da olsa kullanılabilirlikleri vardır. Zayıflama diyetlerinde hastalarımızı kansız bırakmak en büyük endişemizdir. Dolayısı ile demirden engin ürünleri tercih etmeyi daha çok seviyorum. Badem bu konuda da fındığın önüne geçiyor.
MAGNEZYUM İÇERİKLERİ(100mg’da)
Badem  
Fındık
303mg
149mg

Magnezyum özellikle kas kasılması esnasında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çok önemli bir mineral. Eğer bacaklarınıza, parmaklarınıza kramplar girmeye başladı ise aklımıza magnezyum eksikliği gelir. Ayrıca kaslar biliyorsunuz ki vücudun kalori sarfeden bileşimleridir. Magnezyum eksikliği metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Bu sebeple diyetlerimde magnezyumu yüksek besinleri tavsiye ediyorum. Bademin magnezyum içeriği fındıktan 2 kat daha fazladır.

Bu bilgiler ışığında zayıflama diyetlerimde badem yazmayı fındığa göre daha uygun buluyorum. Ancak özellikle çocuklarda, büyüme gelişme döneminde, kilo almaya çalışanlarda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek isteyenlerde fındık tüketimi çok çok önemlidir. Fındık daha yağlı bir besin olabilir ancak fındıkta bulunana yağ aitleri oldukça önemlidir. Dolayısı ile eğer kilo vermeye çalışıyorsanız bademe ağırlık verebilirsiniz. Diğer koşullarda ise fındığı tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.  

23 Mayıs 2015 Cumartesi

KAHVE SELÜLİT YAPAR MI?




Malum yaz ayları geliyor. Hatta şimdiden tatile çıkanlar bile var. Bu sezonda benim aldığım en fazla soru selülitler ile ilgili. Bu selülitler nasıl gider? Kahve selülit yapar mı? selülit için özel bir diyet var mı? kaç haftada selülitler gider? 

Selülit, cilt altındaki yağ depolarının artması sonucu görüntünün dalgalanması ve daha pütürlü bir derinin oluşmasıdır. Yani temelde derialtı yağ birikimi vardır. Özellikle genetik faktörler çok önemli. Anne,abla, teyze selülitli ise siz de selülite karşı risk altındasınız demektir.
Genetik olarak rsikiniz fazla olsa da illa selülitli olacaksınız diye bir kural yok. Daha doğru bir beslenme aışkanlığı edinir ve hareketli olursanız, bol bol sıvı tüketirseniz selülitsiz bir ömür geçirmeniz çok zor değildir. 

SELÜLİTLER NASIL ARTAR?
·         Beslenmeniz ile fazla miktarda yağ ve şeker tüketiyorsanız selülitleriniz artar. Çünkü vücudunuz bu boş kalorileri yağ olarak depolayacaktır.
·         Uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak, sürekli aynı pozisyonda oturmak selülitlerinizi artıracaktır.
·         Sıkı tayt giymek, gece yatarken bile tayt giymek, kışın sürekli sıkı kilotlu çorap giymek selülitlerinizi artıracaktır. Çünkü selülitlerin oluşmaması veya yok olması için bacaklarınızda kan akışınızın oldukça hızlı olması gerekir. Sıkı kıyafetler kan akışını olumsuz etkileyeceği için selülitleriniz artacaktır.
·         Az su içmek dolaşım problemi yaratacağı için selülitleriniz artacaktır. 

KAHVE SELÜLİT YAPAR MI?
Kahvenin en önemli bileşeni kafein. Yaygın inanış kafeinin selüliti artırdığı yönündedir. Ancak biraz önce de anlattığım gibi selülite sebep olan kafein değil,kahvenin içinde kullandığınız krema ve şekerdir. Yani yağlı kahveler, şekerli ve kremalı, aromalı kahveler selülit oluşumunu hızlandırabilir. Ancak siz sade türk kahvesi, sade neskafe veya sütlü kahve, sade filtre kahve veya acı ekspresso gibi kahve türlerini içerseniz selülit riski olmaz. 

SELÜLİT MASAJI ETKİLİ Mİ?
Selülit masajı diye geçen deri altı yağ birikimlerini parçalayıp dağıtmaya dayalı masaj yöntemi selülit tedavisinde etkilidir. Bu konuda uzman bir masör bulup düzenli selülit masajı yaptırmanız fayda sağlayacaktır. 

SELÜLİT DİYET İLE GEÇER Mİ?
Düzenli ve doğru besinleri seçerek beslenmek selülit tedavisinde işe yaramaktadır. Selülit diyetinde en önemliolan yeterince sıvı tüketimi ve vücudu susuz bırakmamaktır. İçeriğinde suyu fazla olan (salatalık, marul, kavun, kiraz gibi) besinlerin daha fazla tüketimi önemlidir. Az yağlı beslenmeli, ara öğünler mümkün olduğunca taze mevsim meyveleri ile geçirilmelidir. öÖğün atlanmamalı ve bol bol sebze yemeği ile yarım yağlı yoğurt tüketilmelidi. 1 hafta 10 gün boyunca her öğünde düzenli olarak 1 dilim tam buğday ekmeği tüketmeli ve bol bol sıvı tüketilmelidir. Günde 2 fincan kahve içilebilir. Buna ilave olarak 2-3 kupa bitki çayı ve yaşil çay tüketebilirsiniz. Bu beslenme düzeninin yanı sıra günlük olarak düzenli tempolu yürüyüş yapmayı da ihmal etmeyin. 

Yazınızın güzel ve sağlıklı geçmesi dileğiyle…

18 Mayıs 2015 Pazartesi

ÇALIŞANLAR İÇİN ÇABUK YEMEK PİŞİRME TÜYOLARI




Çoğu çalışan insan sağlıklı beslenme kısmını es geçip direkt beslenme kısmına odaklanıyor. Bu durum zaman geçtikçe sağlığımızı bozuyor, kilo aldırıyor, iştahımızı etkiliyor. Alsında çalışsak da sağlıklı beslenebilmeli, ufak tefek ön hazırlıklar ile pratik yemekler hazırlayabilmeliyiz.
Yoğun bir günün ardından işten eve geldiniz ve yarım saat içinde bir şeyler hazırlayıp yemeniz lazım. Aklınıza ilk ne geliyor? MAKARNA mı? Bence yanlış tercih. Benim aklıma sebze türlüsü geldi mesela :)
1.       En kısa zamanda bir düdüklü tencere edinin. Mutfakta hayat kurtarıcı olan şey bence düdüklü tencere. 1 sebze yemeği, hatta en sertleri bile 15 dakikada nasıl lokum kıvamına gelecek göreceksiniz.
2.       Buzdolabınızın dondurucu kısmını aktif kullanın. Önceden haşlanmış baklagiller, nohut, kurufasülye, barbunya, bezelye mutlaka olsun. Yazdan buzdolabı poşetinin içinde dondurucuya dilimlenmiş domates ve biber koyabilirsiniz. Sabah işe gitmeden önce domates ve biberden 1 poşet dolabın altına indirin. Akşam eve gelince size sadece bunları tencerede  karıştırmak kalsın.
3.       Dondurucuyu kullanmaktan bahsetmişken porsiyonlamayı anlatayım.  Örneğin köfte yoğurdunuz veya hazır köfte aldınız. Evde kaç kişi iseniz buzdolabı poşetlerine yiyeceğiniz kadarını porsiyonlayın. Örneğin 4 siz  5 eşiniz yiyecekse 9 köfte bir poşette. Sabah işe gitmeden köfte poşetini dolabın +4’lük yerine koyun. Eve gelince köfteyi pişirmek 10 dakikanızı alacaktır.
4.       Sebzelerden sizi en uğraştırmayacak olanlarını seçin. Örneğin yıkanmış ıspanak alabilirsiniz. Pişirmeden önce tek yapmanız gereken 1 su dolu kaba ıspanakları sokup çıkarmak olacak. Toplam pişme süresi 15 dakikanızı alacaktır.
5.       Yaz aylarında cacık veya soğuk ayran aşı gibi yoğurtlu ek yemekler oldukça seviliyor. Eğer bir gece önceden 1 avuç buğday haşlarsanız ertesi gün bunu yoğurtlamak 5 dakikanızı alacaktır. Cacık için  2 adet salatalık rendelemek sanırım 1 dakika.
6.       Haftada 1 defa mutlaka balık pişirin. Balıklar sıkı dokuya sahip kaslara sahip olmadığından çok kısa sürede pişerler. 15-20 dakika gibi. Hafta sonu alışverişinizde mutlaka 1 parça balık alın. Artık hangisini seviyorsanız. Örneğin çipura.  Fırın tepsisine yağlı fırın kağıdı serip üzerine balıkları yerleştirip fırına sürmek 5 dakikanızı alır. Fırını 5 dakika önce ısıtırsanız, yani sıcak fırına balıklarınızı sürerseniz  daha çabuk pişeceklerdir. 15-20dakika içinde enfes bir ızgara balık yemeğiniz olacaktır. Balık tepsisinin yanına 2-3 adet kırmızı biber koyun. Közlenmiş biberi sevmeyen yoktur sanırım. Balıkla ne gider? Tabi ki roka ve domates. Rokaları yıkayıp  1’er avuç tabaklara koymak ve domatesi kesmek sanırım 5-10 dakikanızı alır. 10 dakika da dinlenin bari. Yarım saat içinde sağlıklı mı sağlıklı bir sofra kurmuş olacaksınız.
Sizce bunlar 1 tencere makarna haşlayıp, sonra onu süzüp, yağlayıp soslamaktan daha mı zor? Bence kesinlikle zor değil.

11 Mayıs 2015 Pazartesi

KAÇ KİLO YAĞINIZ OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?





İdeal ağırlık kavramı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Aynı boy ve yaşa sahip olduğunuz birisi ile kıyas yapıldığında ideal kilolarınız birbirinden farklı olabilir. 

İdeal kilo vücudumuzdaki kas, kemik ve yağ dokusuna göre değişkenlik gösterir. 1.75 boyunda kaslı ve kemikli bir erkeğin ideal kilosu 85kg olabilirken, yine 1.75 boyunda fakat daha ince yapılı bir erkeğin ideal kilosu 75kg olabilir. 

İDEAL AĞIRLIĞIMIZI NASIL ÖĞRENEBİLİRİZ?
İdeal ağırlığımızı en doğru şekilde öğrenmek istiyorsak ilk önce vücut analizimizi yaptırmalıyız. Yani kaç kilo kas kütlemiz ve kaç kilo kemiğimiz olduğunu bilmeliyiz. Kadınların vücudunda  ortalama      10-20kg,  erkeklerin vücudunda da 10-15kg arasında yağ bulunması gerekir. Eğer sizin yağ kütleniz 35 kg ise en az 10 kg fazla kilonuz var demektir. 

VÜCUT ANALİZİ NASIL YAPTIRILIR?
Vücudumuzun bileşenlerini öğrenmek için vücut analiz cihazları vardır. Bu cihazlar vücuda çok düşük akımlı elektrik iletirler ve vücudumuzdaki yağ, kas, kemik ve su oranını ölçerler. Çoğu diyetisyen meslektaşımda bu cihazlardan vardır. Bize danışan hastalarımızın vücut analizlerini almadan diyet programlarını hazırlamayız. Çünkü ilk başta danışanlarımızın ideal kilolarını hesaplayarak diyet programlarını başlatırız. 

VÜCUT KAS ORANI METABOLİZMAYI ETKİLİYOR
Eğer danışanımızın analiz sonucunda vücut kas oranı yüksek çıktı ise harcadığı kalori fazla demektir. Kaslar enerji harcayan dokulardır. 80kg olan iki bayandan kas kütlesi fazla olanın metabolizması daha hızlıdır. Dolayısı ile analiz cihazımın bana aktardığı bilgiye göre danışanlarımın diyet kalorileri belirlenir.  Bu da sağlıklı bir diyet programı izleyebilmek için önemlidir. 

ZAYIFLARKEN YAĞ ERİTMEK ÖNEMLİ
Evde kendi kendimize uyguladığımız diyet programlarında vücut analizimizi alamadığımız için yağ mı kas mı kaybettiğimizi göremeyiz. Halbuki zayıflamanın altın kuralı kiloyu yağ olarak vermeyi başarmaktır.  Diyet yapmaya karar verdiysek mutlaka analiz cihazı olan ve konusunda uzman bir diyetisyenden destek alınmalıdır.  

VERİLEN KİLONUN %70’İ YAĞ OLMALI.
Zayıflama programlarında kaybedilen kilonun ortalama %70’i yağ kaybı olur ise biz bu programa sağlıklı diyoruz.  İdeal olan verilen kilonun tamamının yağ kaybı olmasıdır. Ancak %100 yağ kaybı yapmak her vücutta mümkün değildir.  Verilen 10 kg’ın 7 kg’ı yağdan olduğu müddetçe sağlık konusunda sıkıntı yaşanmıyor.  Danışanlarımız kendilerini hem çok dinç hissediyor, hem de görsel olarak sağlıklı bir tablo oluyor. 

Sağlıklı bir beden için sağlıklı beslenmelisiniz. Beslenme hakkında doğru bilgileri beslenme uzmanınızdan öğreniniz.