Çoğu çalışan insan sağlıklı
beslenme kısmını es geçip direkt beslenme kısmına odaklanıyor. Bu durum zaman
geçtikçe sağlığımızı bozuyor, kilo aldırıyor, iştahımızı etkiliyor. Alsında çalışsak
da sağlıklı beslenebilmeli, ufak tefek ön hazırlıklar ile pratik yemekler
hazırlayabilmeliyiz.
Yoğun bir günün ardından işten
eve geldiniz ve yarım saat içinde bir şeyler hazırlayıp yemeniz lazım. Aklınıza
ilk ne geliyor? MAKARNA mı? Bence yanlış tercih. Benim aklıma sebze türlüsü
geldi mesela :)
1. En
kısa zamanda bir düdüklü tencere edinin. Mutfakta hayat kurtarıcı olan şey
bence düdüklü tencere. 1 sebze yemeği, hatta en sertleri bile 15 dakikada nasıl
lokum kıvamına gelecek göreceksiniz.
2. Buzdolabınızın
dondurucu kısmını aktif kullanın. Önceden haşlanmış baklagiller, nohut,
kurufasülye, barbunya, bezelye mutlaka olsun. Yazdan buzdolabı poşetinin içinde
dondurucuya dilimlenmiş domates ve biber koyabilirsiniz. Sabah işe gitmeden
önce domates ve biberden 1 poşet dolabın altına indirin. Akşam eve gelince size
sadece bunları tencerede karıştırmak
kalsın.
3. Dondurucuyu
kullanmaktan bahsetmişken porsiyonlamayı anlatayım. Örneğin köfte yoğurdunuz veya hazır köfte
aldınız. Evde kaç kişi iseniz buzdolabı poşetlerine yiyeceğiniz kadarını
porsiyonlayın. Örneğin 4 siz 5 eşiniz
yiyecekse 9 köfte bir poşette. Sabah işe gitmeden köfte poşetini dolabın +4’lük
yerine koyun. Eve gelince köfteyi pişirmek 10 dakikanızı alacaktır.
4. Sebzelerden
sizi en uğraştırmayacak olanlarını seçin. Örneğin yıkanmış ıspanak
alabilirsiniz. Pişirmeden önce tek yapmanız gereken 1 su dolu kaba ıspanakları
sokup çıkarmak olacak. Toplam pişme süresi 15 dakikanızı alacaktır.
5. Yaz
aylarında cacık veya soğuk ayran aşı gibi yoğurtlu ek yemekler oldukça
seviliyor. Eğer bir gece önceden 1 avuç buğday haşlarsanız ertesi gün bunu
yoğurtlamak 5 dakikanızı alacaktır. Cacık için 2 adet salatalık rendelemek sanırım 1 dakika.
6. Haftada
1 defa mutlaka balık pişirin. Balıklar sıkı dokuya sahip kaslara sahip
olmadığından çok kısa sürede pişerler. 15-20 dakika gibi. Hafta sonu
alışverişinizde mutlaka 1 parça balık alın. Artık hangisini seviyorsanız.
Örneğin çipura. Fırın tepsisine yağlı
fırın kağıdı serip üzerine balıkları yerleştirip fırına sürmek 5 dakikanızı
alır. Fırını 5 dakika önce ısıtırsanız, yani sıcak fırına balıklarınızı
sürerseniz daha çabuk pişeceklerdir. 15-20dakika
içinde enfes bir ızgara balık yemeğiniz olacaktır. Balık tepsisinin yanına 2-3
adet kırmızı biber koyun. Közlenmiş biberi sevmeyen yoktur sanırım. Balıkla ne
gider? Tabi ki roka ve domates. Rokaları yıkayıp 1’er avuç tabaklara koymak ve domatesi kesmek
sanırım 5-10 dakikanızı alır. 10 dakika da dinlenin bari. Yarım saat içinde
sağlıklı mı sağlıklı bir sofra kurmuş olacaksınız.
Sizce bunlar 1 tencere makarna
haşlayıp, sonra onu süzüp, yağlayıp soslamaktan daha mı zor? Bence kesinlikle
zor değil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder