Gaz, doğal olarak bağırsak bakterilerimiz tarafından
üretilen bir durumdur. Besinler ile aldığımız bazı maddeler, besinlerin
bağırsakta kalış süresi, bağırsak florasındaki değişimler, kullanılan ilaçlar,stres,
genetiğimiz gaz sorunu yaşamamızı etkileyen etmenlerdir. Ancak bu durum aşırıya
kaçtığında günlük hayatımızı etkiler duruma geldiğinde sıkıntı oluşturmaktadır.
Daha az gaz sıkıntısı yaşamak için almanız gereken bazı önlemler bulunuyor.
Bunları şu şekilde sıralayabilirim;
·
İçinde gaz yapan öğeler içeren besinleri sınırlı
tüketin. (karnabahar, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, pırasa, çiğ soğan, sarımsak)
·
Süt içindeki laktoz sindirim sorunu
yaratabileceği için gaz probleminizi artırabilir. Bir müddet süt tüketimini
azaltmanız uygun olur. İçinde laktoz olmayan laktozsuz sütleri kullanmanız ise
şikayetinizi azaltabilir.
·
Baklagillerin pişirilmesi esnasında ilk haşlama
suyunun dökülmesi gaz yapan maddelerin azalmasına yardımcı olur. Hatta baklagillerin
kabuklarında bulunana fruktooligosakkaritlerin atılması, yani kabuklarının
soyulması da gaz sıkıntınızı azaltacaktır.
·
Çoğu hazır paketli diyet ürünün içinde bulunan
şeker alkolleri bağırsakta gaz üretimini artırıcı etki yapar. maltitol,
ksilitol, sorbitol gibi sonu –ol ile biten maddeler içeren paketli ürünlerden
uzak durun.
·
Fazla tuz tüketimi su tutma özelliğinden dolayı
gaz şikayetinizi artırır. Daha az tuzlu beslenmeye dikkat edin.
·
Potasyum içeriği yüksek muz,patates, kavun,
ananas gibi sebze ve meyveler sodyum atılımını sağlayacağı için gaz sorununuza
iyi gelebilir.
·
Bazı durumlarda aşırı posalı beslenme de gaz
sorunu yaratabilir. Diyetinizdeki posa alımını yavaş yavaş çoğaldın. Birden yükleme yapmaktan kaçının.
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder