İftar sofrasının bir köşesinde
tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için
vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir.
Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve
zamanı vardır.
İftarda özellikle sakin sakin
yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık
bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince
bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması
en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip
bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15
dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin
tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.
İftar sofrasında meyve ve tatlı
olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit
tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, mideniz rahatlayacak ve
iştahınız baskılanacaktır. İftarın en az 1 saat ardından 1 porsiyon meyve
veya 1 porsiyon tatlı yiyebilirsiniz. Hem meyve hem tatlı aynı anda tüketilirse
şekeriniz yükselecektir. Bir gün meyve bir gün tatlı tercih edebilirsiniz. Gün
aşırı tüketeceğiniz hafif bir tatlının size zararı olmayacaktır.
Ramazanda özellikle hafif, sütlü,
meyveli, az şekerli, az unlu tatlıları tercih etmelisiniz. Güllaç veya dondurma
iyi seçeneklerdir. Sütlü muhallebiler, meyve tatlıları da tercih edilebilir.
Özellikle şerbetli ve unlu, kızartmalı tatlılardan mümkün olduğunca uzak
durmalısınız. İlla tüketecekseniz de porsiyonuna çok dikkat etmeli, mümkünse
2-3 kişi 1 porsiyonu paylaşmalısınız.
Sağlıklı ve huzurlu
ramazanlar dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder