Üç tarafı denizlerle kaplı cennet
gibi bir ülkemiz var. Kıyı şeridimiz
8,333km ,akarsu uzunluklarımız ise 177,714 km. Yazılan raporlara göre bu
neredeyse Türkiye’deki tarım alanlarına
eşit bir miktar. Tonlarca balık üretiyoruz, balık ihraç ediyoruz. Amma velakin
biz bu balıkları yemiyoruz. Önceki
yıllarda Deniz Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin yaptığı çalışmalarda ne kadar
az balık yediğimize bir kere daha dikkat çekilmiş. Dünyada kişi başı yıllık
16,4kg balık tüketimi olurken Türkiye’de sadece 8kg olduğu tespit edilmiş. Yani
bu cennet ülkenin nimetlerinden faydalanamıyoruz.
Balığın ne işe yaradığını biraz
daha yakından öğrenmek belki balık tüketimini artırmamızda faydalı olabilir.
Balıklar son derece yüksek ve
kaliteli protein içeriğine sahipler. Gün içinde 1 porsiyon balık yemek
hayvansal kaynaklı protein ihtiyacının nerdeyse tamamını karşılayabiliyor.
Ayrıca balığın yağı çok kıymetli. Kullanılabilir omega-3 kalp-damar sağlığını
koruyor. Damar sertleşmesine ve damar tıkanıklığına iyi geliyor. Cildi,
gözleri, eklemleri, organlarımız etrafındaki dokuları, zihnimizi koruyor. Balık
tüketimi hafızayı güçlendiriyor. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor.
Enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskimizi düşürüyor. Ayrıca balık, A ve K vitamini, iyot, fosfor ve çinko
açısından zengin bir besin.
BALIKLARDAN MAKSİMUM FAYDA SAĞLAMAK
İÇİN KIZARTMADAN TÜKETİN. En sağlıklı balık pişirme yöntemi buğulama, ızgara
veya fırında pişirmektir. Eğer balığınızı kızgın yağın içine atarsanız balık
yağını yakarsınız. Yani omega-3 alımınız azalır. Dolayısı ile balığınızın nasıl
piştiği de son derece önemli.
Sonbahar tam balık tüketme
mevsimi. Kasım ayı boyunca palamut,
karagöz, barbun, dil balığı mevsimi. Kasım ayının sonuna doğru, yani havalar soğuyunca
en sevilen balık olan hamsi mevsimi başlıyor. Soğuk gören hamsiler yağlanıyor,
lezzetleniyor. Tam ızgara yapılacak kıvama geliyor.
Balık mevsimi sona erince de
çiftlik balıkları devreye giriyor. Çipura ve levreği her markette bulmanız
mümkün.
Eğer sizde balığı az
tüketenlerdenseniz bu yazıdan sonra bir daha gözden geçirmenizde fayda var. En
azından haftada1 defa evinizde balık pişsin, çocuklarınız balık ile tanışsın.
Sağlıklı ve bol balıklı haftalar dilerim.
DYT. BAŞAK KEFELİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder