Nohut, yeşil mercimek, kuru fasülye, karnabahar, pırasa,
lahana, ıspanak, brokoli ve tabiî ki hamsi. Sanırım kış artık geldi. Eğer
pazarlarda tezgahları dolduran gıdalar ile sofralarınızı doldurursanız demir
gibi bir vücuda sahip olursunuz. Bağışıklığım kuvvetli olsun, kışı hastalıksız
geçireyim diyorsanız kış sebzelerini ve meyvelerini yemeyi ihmal etmeyin. Bu
yazımda kış gıdaları ile bilindiğin dışında farklı yemek alternatifleri
anlatmak istedim. Mutfağınızda yeniliklere izin verin. Bu sayede hiç tahmin
etmediğiniz güzellikte lezzetlerle tanışabilirsiniz.
·
NOHUT PÜRESİ: Patatese oldukça güzel bir
alternatif nohut püresi. Yapımı son derece kolay ve oldukça sağlıklı. Özellikle
şeker hastaları için iyi bir alternatif. Nohutları güzelce haşlayın. İnce bir
tel süzgeçten bastıra bastıra geçirin. İçine lor peyniri, dereotu, baharat
katarak karıştırın. Üzerine az tereyağlı pul biber dökebilirsiniz.
·
MERCİMEK SALATASI: mercimek köftesi olur da salatası
niye olmasın. Mercimekleri az tuzlu suda haşlayın. Rokalı, kuru domatesli güzel
bir yeşil salata yapıp içine ekleyin. Zeytinyağı ve limonunu ekleyerek tüketin.
·
KARNABAHAR KISIRI: Diyete iyi bir alternatiftir. Karbonhidrat
içeriği son derece düşük ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Karnabaharları
çiçeklerine ayırın, sert olan saplarını ayıklayın. Karnabahar çiçeklerini
rondoda çekin. Bulgur gibi ufak parçalara ayrılacaktır. Bulgur haline gelen
karnabaharları kısır malzemeleri ile karıştırın. Bir tencerede sıvı yağ , salça
ve pul biberi kzıdırın. Karnabahrlar ile karıştırın. Üzerine maydanoz, ince
ince kıyılmış marul, ufak doğranmış domates ve bol nar ekşisi ile karıştırın.
Dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.
·
BROKOLİ MÜCVERİ: Mücver sadece kabak ile yapılmaz.
Brokoli ve karnabahar ile de denemenizi tavsiye ederim. Brokolileri az suda
veya buharda haşlayın. Çatalla iyice ezin. İçine 1 yumurta, 3-4 kaşık kadar un,
1 kaşık yoğurt , 1 tutam maydanoz, ½ soğan rendesi ekleyin. Harcı az yağlı
tavada ince ince köfte şeklinde pişirin. Afiyet olsun.
·
YOĞURTLU LAHANA SALATASI: Lahanayı ince ince kıyın. 1 kase yoğurt içine 1 kaşık
mayonez ve 1 tutam tuz koyun. Karıştırın. Lahanaları yoğurt ile karıştırın.
İçine 2-3 çorba kaşığı kadar kuru üzüm ve 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane atın.
Afiyet olsun.
·
ISPANAK ÇORBASI: Ispanaktan zeytinyağlı yemek ve
börek zaten bolca yapılır. Bir de çorbasını deneyin. 2-3 avuç kıyılmış ıspanak,
1 adet rendelenmiş havuç,2-3 kaşık kadar pilavlık bulgur, 1 bardak et suyu ve
2-3 bardak duru su ile pişirin. 1 küçük boy soğanı kenarda 2 kaşık yağ ve pul
biber ile kavurup çorbaya ilave edin. Blenderdan geçirebilirsiniz. Kalorisi
oldukça düşük, çok besleyici ve lezzetli bir kış çorbası alternatifidir.
·
HAMSİ: Sanırım hamsinin her şeyi ama her
şeyi çok lezzetli. Fırın, ızgara, kızartma hali bir yana hamsili pilava şahsen
ben hayır diyemiyorum. Omega-3 oranı
yüksek ve yüzey balığı olduğu için çocuklarınıza bol bol yedirin. Kasım, aralık
ve ocak tam hamsi zamanıdır.
Dyt.Başak Kefeli
1 yorum:
Yazınız özenle hazırlanmış özgün bir yazı çok beğendim. Siteniz çok güzelmiş.
Yorum Gönder