1 yaşını doldurmuş olan bebeğiniz
artık aile sofrasına oturmalıdır. Anne baba ve diğer aile fertleri ile aynı
sofrada aynı yemeği yemeye çalışmalıdır. Ancak bu yaş grubu çocuklar karmaşık
görünen, salçalı, sulu veya görüntüsü güzel olmayan yemekleri yemezler, reddederler.
Görseli daha düzgün, karmaşık olmayan, renkleri birbirine girmemiş yemekleri
daha kolay kabullenirler. Örneğin patatesli, bezelyeli salçalı sulu köfteyi reddedip,
ızgara gibi pişmiş sebzeli kuru köfteyi tercih edebilirler. Salça soslu veya
domatesli makarnayı reddedip sade makarnayı yemeği tercih edebiliriler. Bu
süreç geçene kadar çocuğunuzun fazla üzerine gitmemeli, yemek saatlerinde çatışma
yaşamamalısınız. İlerleyen zamanlarda doğru taktikler ile çocuklar daha az
seçici olmaya başlayacaklardır.
1-3 yaş arasındaki bir çocuğun
öğün düzeni şöyle olmalıdır: Kahvaltı, Öğle yemeği, Akşam yemeği ve bunlara ek
olarak 1-2 adet ara öğün olabilir. Ancak ara öğünlerde çikolata, süt, tatlı,
şekerleme gibi ara öğünler yenilmemelidir. Bu tür besinlerin tüketimi çocuğun
iştahını kapatır. Ara öğünde taze ve kuru meyveler, çerez, galeta, ev yapımı
meyveli kek gibi besinler olabilir.
1-3 yaş grubu günde 500 ml süt
ürünü tüketmelidir. Ancak bu miktarın 200ml ‘si sade süt, geri kalan miktarı
ise fermente süt ürünü olmalıdır. Kefir, yoğurt, ayran fermente süt ürününe
örnektir.
Çocuklara haftada 1-2 defa balık,
2-3 defa kırmızı et yedirilmelidir. Ölçüsü ise 1 sefer için çocuğunuzun kendi
eli ile 2 el büyüklüğünde olmalıdır. Alerji sorunu olmayan bir çocuk, hergün 1 yumurta tüketebilir. Yumurta çok iyi bir protein kaynağıdır.
Çocuk beslenmesinde tahıllar çok
önemlidir. Ekmek, pirinç, makarna, erişte, bulgur, karabuğday, patates,
baklagiller tahıl grubuna girer. Günde 4-5 porsiyon bu gruptan besin
tüketilmesi önerilir. Çocuğun kendi eli ile 1 el büyüklüğünde ekmek çocuk için
1 porsiyondur. 2 avuç pilav
veya makarna da 1 porsiyondur. Çocuğunuza tahılları yedirirken yanına mutlaka
diğer besin gruplarından da koyun. Örneğin 2 yumruk kadar makarna yanına 1 ufak
kase yoğurt ve 1 ufak kase çiğ sebze veya pişmiş sebze koyabilirsiniz.
Çocuklar genelde pişmiş sebzeden
ziyade çiğ sebzeleri daha rahat ve daha severek tüketirler. Örneğin yeşil sivri
biber, salatalık, havuç, domates, kuru soğan genel olarak çocukların sevdiği
sebzelerdir. Eğer pişmiş sebze yemeği yemekte zorluk çeken bir çocuğunuz var
ise her öğünde çiğ sebzelerden yemeğinin yanına koymanız, sebze grubundaki
haklarını tamamlamasına yardımcı olacaktır.
Bu yaş gurubu çocuklar meraklıdır. Ancak meraklarını oyun içerisinde daha net gösteririler. Yani sofrada yemeği reddettiği bir besini lavabonun başında yıkarken tadmayı deneyebilirler. Örneğin brokoli çocuklar tarafında pek sevilmez. Ancak mutfak lavabosunda annesine yemek hazırlarken yardım eden bir çocuk düşünün. Annesi domates, salatalık, brokoli gibi sebzelrin yıkanması için çocuktan yardım istesin. Çocuklar bu oyunu büyük bir memnuniyetle kabul edecektir. Ardından bu sebzeyi merak edecektir. ' Bunun tadı çok güzel, istersen tadına bakabilirsin' dediğinizde çocuğunuz bu sebzenin mutlaka tadına bakacaktır. Çünkü oyun içerisinde ona bir yaptırım yoktur ve bu değişik sebzeyi keşfetme arzusu ağır basacaktır. Yani besinler ile inatçı çocukları daha eğlenceli ve keyifli bir yöntemle tanıştırmaya çalışın. Bu yöntem emin olun işe yarayacaktır.
Çocuklarda nitrit nitrat eklenmiş,
işlenmiş et ürünlerinin tüketimini önermiyoruz. Salam, sosis, sucuk, jambon
gibi şarküteri ürünleri beslenmesinde ne kadar az yer alırsa o kadar iyi
olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü işlenmiş et ürünleri okul çağı çocuklarında ayda
1 defadan fazla tüketilmemesini tavsiye etmektedir.
Ve son olarak paketli gıdalara bakalım. içelrinde birçok adını dahi bilmediğimiz koruyucu ek maddeler olan bu besinleri çocuklardan ne kadar uzak tutarsak o kadar faydalı olacaktır. o renkli ve janjanlı paketleri sırf merak uyandırdığı için çocuklar tarafından istenilen paketli gıdalar, çocuğunuzun hayatına ne kadar geç girerse o kadar iyi olacaktır.
Sağlıklı ve keyifli bir hayat geçirmeniz dileği ile.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder