Keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde yetişen baklagil familyasına
ait bir bitkidir. Koyu kahverengi ve uzun bir görüntüsü olan bu meyvenin içinin
şekerli bir tadı vardır.
Oldukça zengin posa içeriği olan bu meyve, özellikle çözünmez
posa kaynağıdır. Meyvenin içinde bulunan fenolik bileşikler sayesinde kuvvetli
antioksidan özelliktedir. E ve C vitamini, potasyum, magnezyum, demir, kalsiyum
gibi mineralleri içinde barındırır.
Ülkemizde keçiboynuzunun hem meyvesinin kuru haline, hem
ununa hem de pekmezine ulaşmak mümkündür. Bu ürünlerin her biri oldukça
faydalıdır. Özellikle keçiboynuzunu ham hali ile tüketemeyenler için un halinde
tüketimi oldukça pratik ve kolaydır. 100
gr meyve veya 100gr keçiboynuzu unu 222 kkal’dir.
Keçiboynuzunun düzenli tüketiminde LDL kolesterol düzeyinde
düşüş, HDL kolesterol düzeyinde yükseliş görülmektedir. Dolayısı ile günlük
beslenmemize 10gr kadar eklenmesinin bile kalp-damar sağlığı açısından
faydaları olacaktır. Hiperkolesterolemi, hipertrigliserideminin diyet tedavisinde
destek alınabilir.
Kabızlık şikayeti olanlar için doğal posa kaynağı olan bu
meyve fayda sağlayabilir. Günlük düzenli tüketim oldukça önemlidir.
Tüketim yaşı yoktur. Çocuklar ve yaşlılar dahil olmak kaydı
ile herkes tüketebilir.
Glutensiz beslenmede un niyetine kullanılabilir. Buğday unu
kullanmadan sadece keçiboynuzu unu ile kek, kurabiye , pasta tabanı
yapılabilir.
KEÇİBOYNUZU UNUNU
BESLENMEMİZE NASIL SOKABİLİRİZ?
Kolaylıkla temin edeceğimiz bu unu mutfağımızda unun girdiği
hemen hemen her yemeğe ekleyebiliriz. Bu un pişirilmeden de kullanılabilir.
* Ekmek, kek, kurabiye, poğaça, krep,
pankek yapımında kullanabiliriz.
* Yoğurt içine meyve doğrayıp üzerine 1
tatlı kaşığı kadar keçiboynuzu unu ekleyip ara öğün alternatifi yapabiliriz.
*Hazırladığımız kakaolu, sütlü
tatlıların içine 2-3 kaşık kadar ekleyip karıştırabiliriz.
*Spor öncesi veya sonrası sütlü,
yulaflı smotieler hazırlayıp içine karıştırabiliriz.
*Kahvaltılık olarak tükettiğimiz sütlü
gevreğimizin içine karıştırabiliriz.
görsel "sağlıklımutfak.net" sitesine aittir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder