Zayıflama diyetlerinde glisemik indeks oldukça önemlidir. Glisemik
indeks dediğimiz şey bir besinin şekerinizi yükseltme şeklidir. Eğer bir besin şekerinizi
ve insülininizi hızlı yükseltiyorsa ona yüksek glisemik indeksli besin, yavaş
yükseltiyorsa düşük glisemik indeksli besin denir. Yani kısaca glisemik indeks
şeker indeksidir.
Zayıflamaya çalışıyorsanız beslenmenizde daima düşük
glisemik indeksli besinleri bulundurmalısınız. Bazı besinlerin pişiriliş
şekilleri de glisemik indeksi değiştiri. Mesela yeni pişmiş, haşlanmış veya
kızartılmış patatesin glisemikindeksi yüksektir. Bu patatesi haşladıktan sonra
soğutur, dolaba koyup çıkartır ve tekrar ısıtırsanız glisemik indeksi düşer. Patatesin
içindeki nişasta dirençli nişasta haline dönüşür ve vücudunuz artık bu
nişastayı daha zor sindirir. Dolayısı ile soğutulmuş ısıtılmış patatesin şeker
indeksi de düşmüş olur. patatesin en tehlikeli hali ise kızartılmış ve püre olmuş halidir. Elinizden geldiğince kızartmış veya püre olmuş patatesten uzak durun.
Diyetinizde sıcak patates yerine soğuk patates ile yapılmış
bol yeşillikli patates salatası yemeği tercih edebilirsiniz. Diyetiniz renkli
keyfiniz yerinde olsun…
2 yorum:
Çok iyi bir öneri.
Yaşadık!
Bu yöntemin makarna için de geçerli olduğunu okumuştum bir yerde.
Gitsin taze pişmiş patates ve makarna, yerine gelsin soğutup ısıtılmışları.
Bilgi için teşekkürler.
Yorum Gönder