EN ÇOK DOMATES, ELMA VE
PATATESTE HORMON KULLANILIYOR
SEBZE VE MEYVELERİN HORMONLU OLUP OLMADIĞINI ANLAMANIN
YOLU VAR MI?
05.12.2014
Sebze ve meyve olmadan
sağlıklı bir beslenme düzeni düşünülemez. Günde ortalama 5 porsiyon meyve ve
sebze tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Başak Kefeli, sebze ve
meyvelerin hormonlu olup olmadığını anlamanın yollarını anlattı.
Tarım
ürünlerinde kullanılan hormonu ayırt etmek aslında son derece zordur. Belli
başlı spesifik belirtiler dışında oldukça düzgün görünen bir sebze ve meyveden
de fazla hormon alınabilir. Aslında meyve ve sebze üreticilerinin üretim
esnasında ne kadar hormon ve gıda tarım ilacı kullanabilecekleri gıda
mevzuatında bellidir. Ancak denetlenemeyen bölgelerde bilinçsizlikten dolayı bu
ilaçların ve hormonların kullanımı aşırıya kaçabilmektedir.
Türkiye’de
geçtiğimiz yıllarda Tarımsal Kalkınma Vakfı ‘Gıda Tüketicisini Koruma ve
Bilinçlendirme Projesi’ yapmıştır. Bu proje kapsamında hormonlu gıdaları nasıl
tespit edebileceğimiz son derece açık bir şekilde anlatılmıştır. Türkiye’de
üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler
şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm,
elma, kavun ve karpuz.
Mevsiminde olmadığımız meyve ve sebzeleri tüketmeyin!
Hormonsuz
gıdaya ulaşmak veya ayırt edebilmek için ise tüketicilere belli başlı önerilerde
bulunuyorum. En çok dikkat edilmesini istediğim husus mevsiminde olan meyve ve
sebzeyi tüketmeleridir. Çünkü seralarda yetiştirilen meyve ve sebzelerin,
mevsiminde yetişenlere göre hormona ihtiyaçları daha fazla oluyor. Dolayısı ile
kış mevsiminde domates veya patlıcan yemelerini önermiyorum. Her mevsimin
kendine özgü sebze ve meyvesi var. Sağlıklı beslenmede işe öncelikle mevsim
ürünlerini seçerek başlamalısınız. Tahıl ürünlerinde hormonlar daha fazla verim
almak, besinlerin hızlı gelişmelerini sağlamak amacı ile kullanılmaktadır.
Ancak yine de bu durumdan bilinçli olarak kendinizi savunabilir, hormonlu
besinleri tespit ederek tüketiminden uzak durabilirsiniz.
Şekli, tadı ve kokusu ele veriyor
Bir üründe
fazla hormon kullanıldığını anlamanın en kolay yolu şekil, tat ve kokusuna
bakmaktır. Meyvenin gereğinden çok büyük ve şekilsiz olması hormon
kullanıldığının belirtisi olabilir. Aynı zamanda ikiz meyveler, birbirine
yapışık duran ve şekli çok bozuk olanlar da hormonlu olabilir. Meyveyi veya
sebzeyi kestiğiniz zaman çekirdeklerinin gereğinden çok olması veya
çekirdekleri olması gerekirken olmaması da önemli bir belirtidir. Özellikle
domatesi dik olarak kestiğinizde içinde sert beyaz yapının olması ve
çekirdeklerinin boşlukta durması da hormon kullanıldığının belirtisi olabilir.
Patatesin içinin yer yer karartılı olması, kestiğiniz zaman kokmaması şüphe
yaratmalıdır. Özellikle karpuzun süngerimsi yapısının fazla olması ve kokmaması
da normal değildir. Salatalığın ve kabağın tatlarının kaçık olması aşılama,
fazla hormonlama veya farklı bir tohum kullanılarak üretildiği anlamına
gelebilir. Meyveler ve sebzeler kendilerine has tadı ve kokuyu vermelidir. Tadı
ve kokusu olmayan sebze ve meyveleri tercih etmeyiniz. Ayrıca mevsiminde olan
meyve ve sebzeyi seçmek size, hormonlu besinlerden uzak durmanıza en çok
yardımcı olacak şeydir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder