Yaz ramazanları açlık süresinin uzunluğu, hava sıcaklığının
fazla olması sebebi ile daha dikkatli olunması gereken ramazanlardır. Son
yıllarda ramazan ayı yılın en sıcak günlerine denk geliyor. Dolayısı ile
özellikle sahur ve iftar da tercih etmemiz gereken besinleri daha dikkatli
seçmeliyiz.
Özellikle sahur soframızda, bizi uzun süre tok tutabilecek,
sıvı eksikliği yaratmayacak, terleme ile mineral dengemizi bozmayacak,
susatmayacak besinler yer almalıdır. Özellikle süt ürünleri ihmal
edilmemelidir. Yeterli protein içeriği, su içeriğinin yüksek olması, özellikle
mineralce zengin oluşu, kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde kefir sahur
sofralarının vazgeçilmezidir.
Sahur sofranızda mutlaka bulunması gereken besinleri şu
şekilde sıralayalım;
·
Kefir
·
Haşlanmış veya sebzeli yumurta
·
Tam buğday ekmeği veya bulgur
·
Yağlı tohumlar( çiğ halleri ile badem, fındık ve
ceviz)
·
Az tuzlu peynir
·
Yemek yemek isteyenler için kıymalı sebze
yemekleri
·
Çorba içmek isteyenler için tarhana, mercimek,
ezogelin veya yoğurtlu çorbalar
·
1 kase kadar salata veya sebze söğüş
·
Ve bol bol su
Oruçlu iken gün içinde serin ortamlarda durmak, fazla
bedenen aktif olmamak günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Hatta eğer
şansınız var ise gün ortasında 1 saat kadar uyumak enerji yoksunluğunuzu
azaltacaktır.
İftar sofrasında ise en önemli kural aceleci olmamaktır.
Sakin sakin yenilen yemekler ve hatta yemek arasında 10-15 dakikalık bir
molanın verilmesi sindirim sisteminize iyi gelecektir. Orucunuzu hafif bir
besin ile açtıktan sonra mutlaka 1 bardak kefir veya 1 kase yoğurt yemelisiniz.
Bu besinler gün içinde kaybettiğiniz mineralleri yerine koymakta çok
başarılılar. Ayrıca şeker kontrolü konusunda da oldukça iyiler.
İftar sofranızda olmasını tavsiye ettiğim besinler şu
şekildedir;
·
Mutlaka su. Vazgeçilmezimiz . Oda ısısında
olmalı fazla soğuk olmamalıdır.
·
Ilık bir çorba.Sıcak çorba boş olan midenizi
rahatsız edecektir.
·
Belki zeytin, hurma gibi iftariyelikler. Yağlı
besinler ve kızartmalar olmamalıdır.
·
Mutlaka etli veya tavuklu yani proteinli bir
yemek.
·
Şekerimizi dengelemesi için yoğurt veya 1 bardak
kefir.
·
Her akşam mutlaka salata.
·
Ve tabiî ki ramazan pidesi. Ramazan pidesinin
porsiyonunu el büyüklüğünde veya 2 iri kare parça gibi düşünebilirsiniz. Ancak
özellikle kilo sıkıntısı olan veya ramazanda kilo almak istemeyenler dikkat
etmeli. Sofranızda makarna, pilav, börek, patates gibi başka bir karbonhidrat
kaynağı varsa pidenizi yememelisiniz. Hem pide hem pilav fazla gelecektir.
Orucumuzu açtıktan sonra vücudumuza biraz fırsat tanımalı,
biraz dinlenmeliyiz. Özellikle yemeğin üzerine en az 1 saat hiçbir şey
yenilmemelidir. 1 saat sonra sinidirmi kolaylaştırmak ve gün içinde kaybolan
mineralleri yerine koyabilmek için 1 şişe doğal maden suyu içebilirsiniz. Yemekten yaklaşık 1,5-2 saat sonra açık çay
veya kahve içebilirsiniz. Kahvenizin üzerine 1 porsiyon meyve. Eğer tatlı yemek
istiyorsanız mümkün olduğunca hafif ve sütlü olanlarını tercih edin. Güllaç
ramazanda en sevdiğimiz hafif sütlü tatlıdır. Tatlı tercih ettiğiniz akşamlar
meyvenizi yemezseniz şeker yüklemesi yapmamış olursunuz.
Sağlıklı, keyifli, huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder