Ürik asit doğal olarak kanımızda
bulunan bir bileşiktir. Kanımızdaki normal değeri 2 ila 6 mg/dl olması gerekir.
Ancak bazı metabolik bozukluklarda veya böbrek rahatsızlıklarında kanda ürik
asit yükselir. Ürik asitin yükselmesi gut denilen eklem problemine neden olduğu
gibi, böbreklerde de sorun oluşturabilmektedir.
İleri düzey ürik asit
yüksekliğinde ilaç tedavisi ile birlikte diyet tedavisi uygulanır. Eğer ürik
asit yüksekliği belirli bir miktardaysa sadece diyet tedavisi olumlu sonuç
verir.
Kan ürik asitini düşürebilmek
için uygulanması gereken diyetin asıl çerçevesi şu şekildedir;
1. Pürinden zengin besinlerin miktarları
azaltılır. Örneğin: et, balık, kümes hayvanları,baklagiller gibi pürin içeren
besinler akut ataklarda yenilmez. Akut ataklar geçince bu besinler az
miktarlarda yenilmeye başlanır. Süt, peynir, yumurta pürinden sınırlı diyette
en iyi protein kaynağıdır. Günlük tüketilen et miktarı 60g’ı geçmemelidir.
2. Yağ böbreklerden ürik asit atımını azaltır
ve vücutta birikmesine neden olur. Bu nedenle yağ sınırlandırılmalıdır.
3. İdrarı alkali yaparak, ürat kristallerinin
erimeden çökmesi önlenir. Sebze ve meyveler idrarı alkali yaptığı için diyette
daha çok kullanılır.
4. Ürat kristallerinin atılması için bol sıvı
önerilir.
5. Alkol metabolizması sonunda hiperürisemi
oluştuğu için alkollü içecekler tüketilmemelidir.
6. Kahve ve çayın yapılarındaki metil pürin,
vücuttaki pürin oluşumunu etkilemediği için bu içecekler serbesttir.
7. Gutlu kişilerin çoğu şişman bireyler olduğu
için zayıflama diyeti önerilmektedir. Yalnız hılı ağırlık kaybı kan ürik asit
düzeyini artırır ve akut ataklara yol açar. Bu nedenle daha uzun sürede
zayıflama önerilir. Ayda 2 kg ağırlık kaybı idealdir.
Diyette serbest olan gruplar;
·
Süt ve
türevleri (yağsız veya yarım yağlı)
·
Tahıllar
·
Yumurta
·
Meyveler
·
Ekmek
·
Sebzeler
(mantar, bezelye, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz dışındakiler)
·
Çay ve
kahve
·
Su
Diyette yasak olan besinler;
·
Tam yağlı
süt
·
Alkol
·
Çavdar
ekmeği
·
Kepekli
ekmek
·
Yağ
içeriği fazla olan tatlılar
·
Yumurtaların
yağda kızarmış halleri
·
Yağlı et
suları
·
Karaciğer,
beyin, dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ançuez, sardalya,
ördek, kaz eti, tam yağlı peynir,
·
Kızartılmış
patates, yulaf
·
Et suyu
ile hazırlanmış çorbalar
·
Mantar,
bezelye
·
Yağlı
tohumlar ve leblebi
·
Maya
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder