13 Kasım 2012 Salı

HAREKETSİZLİK BELİMİZİ KALINLAŞTIRIYOR


Masa başında çalışmak her yıl bize fark ettirmeden 2-3kg katıyor. En çok kalınlaşan yerimiz ise maalesef belimiz oluyor. 



Yoğun iş hayatı çoğu kişinin kendine zaman ayıramamasına neden oluyor. “ Vaktim yok, spor yapamıyorum. Dolayısı ile spor yapmadan asla zayıflayamam” düşüncesinin arkasına saklanmak ömür boyu kilolu kalmayı en başta kabullenmek anlamına geliyor. Halbuki doğrusu bu değil. Evet doğru, spor sağlıklı yaşam için vazgeçilmez. Ancak kilo korumak veya fazla kilonuzdan kurtulmak için spor yapmak şart değil. En basit olarak iş yerinde çekmecenizi düzenleyerek bile başlayabilirsiniz. 

1.       Sabah evden kahvaltı yaparak çıkın. Eğer evde kahvaltı yapmaya vaktiniz yoksa ya 5 dakika daha erken kalkın veya iş yerine giderken arabanızı güzel bir fırının önünde durdurun. Alacağınız 1 simit ve 1 kutu süt veya sütlü kahve… 1 simit ortalama 3 ince dilim ekmek yerine geçiyor. Baylar simitin hepsini bitirirken bayanların yarım simit yemesi yeterli gelecektir. Burada yapılan hata kahvaltı için tercih edilen pastane ürününün poğaça veya börek gibi yağlı besinler olması. Bunun yerine simit veya tost ise iyi bir alternatif. 

2.       Öğlen yemeğine kadar soluksuz çalışıyor olabilirsiniz. Ancak çekmecenize elinizi attığınızda, elinize alacağınız 1 avuç sarı leblebi, 2-3 ceviz, 2-3 adet kuru meyve alternatiflerinden herhangi biri öğle yemeğinde tabağınıza saldırmanızı engelleyecektir. 

3.       Öğlen yemeğinde yapılan en büyük hata karbonhidratı ayarlayamamaktır. Çorba, pilav, makarna, patates, ekmek, tatlı… Bu besinlerin hepsi karbonhidrat kaynağı. Tabaklarınızdan sadece 2’sini karbonhidrat kaynağı olarak seçin. Örneğin çorba, etli patates yemeği, pilav ve yoğurttan oluşan bir menüde tercihiniz 3 kap karbonhidrattan sadece 2’si ve yanındaki yoğurt olmalıdır. 

4.       Gün içinde bardak sayısı sayılamayan çay tüketimine masa başı çalışan kişilerde alışığız. Çayda bir sıkıntı yok. Ancak ya içine atılan şekerler? İşte bütün suçlu bardağınızın içindeki masum görünen şekerler. Eğer gününüz içeceksiz geçmiyorsa ilk yapmanız gereken şekeri bırakıp çayın ve kahvenin kendi tadını algılamaya çalışmak. Dilimizdeki tat algılayıcılarının hafızaları oldukça kötü. Emin olun 1 ay sonra şekerli çayın tadını unutacaksınız.  Bu süreçte size tatlandırıcılar destekçi olabilir. 

5.       Uzun süren toplantılar uzun süren açlık anlamına gelir. Aç kalma süreniz 3 saati geçerse, pankreasınızdan salınan insülininiz bir sonraki öğündeki yemeklerinizi karın bölgenizde depolamak için göz kollayacaktır. Toplantının ortasında elma yemek pek mantıklı görünmüyor. O zaman içeceklerimiz size yardımcı olsun. Toplantıya girmeden önce, 2-3 saat sonra getirilmesi için siparişini vereceğiniz sütlü 1 fincan kahve, 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu, 1 bardak ayran, 1 bardak meyveli süt gibi alternatiflerden herhangi birisi hem iştahınızı kontrol altına almanıza hem de uzun süren açlığın getirisi olan bel bölgenizin yağlanmasına engel olacaktır. 

6.       Bazı besinleri tüketmek ve tükettikten sonra vücudunuza zararının dokunmaması için fiziksel aktiviteyi hayatınıza sokmalısınız. Eğer spor yapamıyorsanız; beyaz ekmek, beyaz pirinç, sofra şekeri, hazır meyve suyu, şekerli gazlı içecekler belinizi kalınlaştıracak en baş besinlerdir. Mümkün olduğunca bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır. 

7.       Yoğun bir iş gününün sonunda sıra geldi akşam yemeklerine. Akşam yemeğinizi de iş dolayısı ile dışarıda yemek durumundaysanız tercihlerinizi öğlen yemeğine göre yapmanızda fayda var. Öğlen kırmızı et içeren bir yemek yediyseniz akşam tercih edeceğiniz yemek beyaz et olmalıdır. Izgara bir balık, tavuk veya hindi eti oldukça sağlıklı bir tercih olacaktır. Alkol tercihiniz ise en masum alkol olan beyaz şarap olursa, seçimlerinizde vücudunuzu üzmemiş olursunuz. Eğer yemeğinizi evinizde yiyebileceğiniz o şanslı akşamlardan birini yaşıyorsanız tercihinizin bol posalı koca bir tabak sebze yemeği olmasına özen gösterin. Seçeceğiniz herhangi bir sebze yemeği hem bağırsak sağlığınız hem de kilo kontrolünüz için size çok yardımcı olacak. Yanına ise ekmeğinizi ve yoğurdunuzu eklemeyi ihmal etmeyin. 

8.       Son olarak düzenli olarak 6 ayda bir yaptıracağınız detaylı kan tahlilleri ile vücudunuzu her dönem yeniden tanımalısınız. Stresinizin, yaşınızın, hareketsizliğinizin ve yanlış beslenme düzeninizin bedeninize zarar vermesini önlemek için düzenli doktor ve diyetisyen muayenesinden geçmeyi ihmal etmeyiniz.

Hiç yorum yok: