Havaların soğuması ve yağmurların başlaması ile havada daha
çok üreme şansı yakalayan mikroplar bağışıklık sistemimizin zayıflaması için göz
kolluyor. Bu dönemde beslenmemize daha
fazla değer vermeliyiz. Seçeceğimiz bazı besinler bağışıklık sistemimizi
kuvvetlendirmemize yardımcı olacak.
·
C VİTAMİNİ: grip denilince aklımıza gelen ilk besin
bileşimi c vitamini oluyor. Ciddi bir antioksidan özelliği olan c vitaminini
bolca içeren besinlerin tüketimi hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor. Bu
mevsimde özellikle mandalina portakal, greyfurt, kivi, nar ve limon c vitamini
açısından en zengin meyveler. Meyve yiyemeyen biri iseniz suda eriyen c
vitamini tabletlerinden de destek alabilirsiniz.
·
OMEGA-3: balık yağı olarak da bilinen omega-3
bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir besin bileşeni. Kasım ayı ile
birlikte başlayan balık sezonunda her evde haftada 2 defa balık pişirilmesini
öneriyorum. Balığın yağından faydalanmak istiyorsanız ise pişirme yönteminize
dikkat edin. Çünkü yağda kızartma gibi yüksek ısıya maruz kalarak pişirilen
balığın içindeki yağ yanar. Dolayısı ile fayda görmek istediğiniz balık
yağından vücudunuz faydalanamaz. Bu sebepten balıklarınızı ya fırında pişirin
ya da ızgara yapın.
·
KOKAN KIŞ SEBZELERİ: pişerken kokan kükürtlü
sebzeler olarak tanımlanan karnabahar, pırasa,brokoli, lahana, kereviz ve
enginar birde soğan,sarımsak bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan
bileşikleri içerir. Bu besinlerden fayda sağlamak istiyorsak ya az sulu tencere yemeği yapmalıyız, yada buharda
pişirip salata gibi tüketmeliyiz. Çiğ olarak kerevizin rendelenerek salata
haline getirilmesi de yine aynı şekilde tüm antioksidanların alınmasını
sağlayacaktır.
·
D VİTAMİNİ: Her ne kadar artık bol güneşli
günler göremesek de güneşi gördüğümüz her an güneşten faydalanmalıyız. Eğer yazın
bol bol güneşlenen biri iseniz korkmanıza gerek yok. D vitamininiz sayesinde
bağışıklığınız kuvvetlenmeye başlamıştır. Ancak yazın yeterince güneşlenememiş
bir de üzerine sürekli kapalı ortamda bulunan biri iseniz d vitamini takviyesi
almanızda yarar var.
·
PROBİYOTİKLER:
en çok kefir ve yoğurtta bulunan probiyotikler özellikle bağırsak
sağlığı için son derece önemli. Yapılan bir çok bilimsel çalışmada bağırsak
sağlığının iyi olmasının bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir.
Dolayısı ile her gün mutlaka 1 kase yoğurt ve bunun yanında 1 su bardağı da
kefir içmeliyiz.
Hastalanmadan ve bol enerjili geçireceğiniz günleriniz
olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder