Biraz sağlıklı beslenmeye ilgisi olan herkesin bilmese de
duyduğu bir besin olan buğday ruşeymini anlatıcam size. Nedir bu ruşeym? Ne işe
yarar? Nerelerde kullanılabilir? Nasıl elde edilir?
Beberoğlu markasının bu detaylı grafiği bize buğday tanesini oldukça güzel özetlemiş. Buğday tanesinin altındaki o minnacık şey ise RUŞEYM.
Buğday ruşeyminin en kısa tanımı şudur: Buğdayın kalbi. Buğdayın
embriyo denilen kısmında yani buğdayın filizlenen kısmında bulunur. Besin
değeri oldukça yüksektir. Tam bir E vitamini ve B vitamini deposudur. Aynı
zamanda amino asit örüntüsü açısından kalitelidir. Protein oranı yüksektir.
Buğday tanesi fabrikada kepeğinden ayrılırken bu bölümde maalesef
ayrışır. Dolayısı ile beyaz un veya beyaz ekmek yiyorsanız ruşeym yemiyorsunuz
demektir. Son yıllarda ruşeymin faydası biz beslenme uzmanları tarafından
fazlaca vurgulanmaya başlandı. Tabi ki talep arttı. Ve artık hemen hemen her
büyük markette un reyonlarında buğday ruşeymi satılmaktadır. Ayrıca 1 ton
buğdaydan 1 kg ruşeym elde edilir. Yani oldukça kıymetli de bir besin maddesi.
Ruşeymi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Başta bağışıklık sistemi
olmak üzere, sinir sistemine, sindirim sistemine, cilt sağlığına, beyin
sağlığına karşı olumlu etkileri vardır. Lif oranı yüksektir. Yani tok tutar.
Kalorisiz bir besin değildir. Kalorisi vardır. Dolayısı ile 1-2 kaşık kadar
kullanılması günlük olarak yeterlidir.
NASIL KULLANABİLİRİZ?
Buğday ruşeymini unu kullanacağınız her yerde
kullanabilirsiniz. Aslında en sağlıklısı ruşeymi çiğ olarak tüketmektir. Isıl
işlem uygulanmadan ruşeymden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Ancak
çorbalarınızın içinde, ekmek veya poğaça yaparken hamurunda, kek veya tatlı
pişirirken unun yanında kullanabilirsiniz. Çiğ halini cacıkların içinde veya
direkt olarak yoğurdun üzerine kullanabilirsiniz. Dolma veya sarma yaparken
harcının içinde, makarna sosunun üzerinde, et veya tavuk harcının içinde
kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder