Çoğumuzun genel bir alışkanlığı patatesi ve soğanı çok çok
alıp stoklamaktır. Ancak uygun saklama koşulları olmadığı zaman patateslerin
yüzeyinde yeşerme ve filizlenme oluşur. Bu yeşerme esnasında patatesin kabuk
altında solanin adı verilen toksik bir madde ürer. İşte bu madde vücudumuz için
oldukça yabancı ve zehirleme etkisine sahip bir maddedir. Özellikle karaciğer ve böbreğimiz için
zararlıdır. Yeşermiş çimlenmiş patatesten dolayı yaşanan zehirlenme vakalarında
tıpkı diğer zehirlenmeler gibi mide bulantısı kusma ishal karın ağrısı görülür.
Eğer patatesleriniz çimlendiyse en güzeli bu patatesleri
kullanmamaktır. Bu patatesleri kullanmak zorunda kalırsanız yapmanız gereken
patatesi 1 cm derinden soymaktır. Patatesin etli olan kabuğuna yakın yerleri
1cm kalınlığında soyup atarsanız zehirli olan solanin maddesini
patateslerinizden uzaklaştırmış olacaksınız.
Sağlıklı kalabilmek için güvenli besin tüketiminize dikkat
ediniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder