28 Kasım 2014 Cuma

TAVUK ETİ Mİ KIRMIZI ET Mİ?


Yakın zamandan beri haftalık olarak çıkan ULUDAĞ GAZETESİnde köşe yazarlığı yapıyorum. Gazetede ki son yazım tavuk ve kırmızı et ile ilgili. Çok tartışılan ve merak edilen bir yazıydı. Blogumda da paylaşmak istedim.



TAVUK ETİ Mİ KIRMIZI ET Mİ?
Son zamanlarda tavukları o kadar çok yerden yere vuruyorlar, okadar çok iddia atıyorlar ki bir uzman olarak benim bile bazen kafam karışıyor. Hangisi iyi, hangisi kötü? Et mi yiyelim tavuk mu? Her kanalda bir uzman, her gazete de bir yazı. Balık yemeyin ağır metal var, et yemeyin kolesterolünüz yükselir, tavuk yemeyin hormonlarınız bozulur…Bunlar gibi bir sürü karışık bilgi. Peki ne yiyerek protein ihtiyacımızı karşılayalım? Çocuklarımıza ne yedirelim?
Evet doğru, gıda sanayisi daha çok üretim yapabilmek için hayvansal ürünlerde, tabi iki bitkisel ürünlerde de ilaçlama, gübreleme, antibiyotikli yemler, ilaçlı sular kullanıyor. Bu sayede hayvanların etinden,sütünden,yumurtasından daha çok verim alıyor. 1 dönemde meyve vermesi gereken bitkiden 3-4 dönemde meyve elde edebiliyor. Seralarda her mevsim her besin yetişiyor. Peki bunlar sağlığa ne kadar zararlı? İsviçreli bir bilim adamı olan Paracelsus’un  bir sözü vardır. Biz bu sözü sürekli kullanılırız. “Her şey zehirdir, mühim olan dozdur”.  Suyun bile fazlasının toksik özelliği vardır. Vücudumuzun bir immün sistemi, bir boşaltım sistemi, bir detoksifikasyon yani toksinleri temizleyici sistemi vardır. Eğer siz vücudunuzun tolere edebileceği derecede yabancı maddeyi dışarıdan alırsanız bunu kolaylıkla vücudunuz temizler. Size bir zararı olmaz. Yalnız dozu aşan her şeyde olduğu gibi, gıda katkı maddelerinde, yem antibiyotiklerinde,  tarım ilacı kalıntılarında, gübre kalıntılarında, tavukların kas dokusunda birikim yapmış antibiyotik ilaçlarında, hormon iğneleri yemiş dananın etindeki birikimlerde abartıya kaçarsanız sonucunu bizim de henüz bilmediğimiz deformasyonlar görülebilir. Yani yine konunun başına dönersek, haftada 1 defa yediğiniz tavuk,haftada2 defa balık yiyebilirsiniz.
Peki tavuğu illa yemek zorunda mıyız? Tabiî ki değilsiniz. Tavuk yerine hayvansal proteinlerden  kırmızı et veya hindi eti yiyebilirsiniz. Kırmızı etin tavuk etine göre demir ve çinko içeriği daha yüksektir. Özellikle kansızlığınız varsa kırmızı eti tercih etmelisiniz. Tavuk etinin ise kolesterolü kırmızı ete göre çok daha azdır. Dolayısı ile damar tıkanıklığı veya kolesterol yüksekliğiniz varsa balık ve tavuk etini ağırlıklı olarak tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme kurallarının en bilineni çeşitli beslenmedir. Tabaklarınız gökkuşağı gibi rengarenk  olsun. Tek tip beslenmekten uzak durun.  Tavuk, balık, hindi ve kırmızı eti haftaya yayarak tüketmeye çalışın. Sebzeler ise olmazsa olmazınız olsun. Dozunu aşmadığınız müddetçe hiçbir şey zehir değildir bunu da unutmayın. Sağlıklı haftalar dilerim.
DYT.BAŞAK KEFELİ 

Hiç yorum yok: