Bu aralar mide problemi şikayetlerinde sanki bir artış oldu.
Normal zamana göre daha fazla duyar oldum.
Kış dönemindeyiz malum. Sebzeler daha bir kükürtlü, meyveler daha bir
ekşi. Gece atıştırmaları arttı. Tatlı tüketimleri arttı. Geceler uzun, televizyon
karşısında daha mı fazla kaçırmaya başladık bilemiyorum. Bu aralar hastalarım
ile daha bir sık paylaştığım bir yazım var. Onu buraya da eklemek, şikayeti olanlara
derman olsun diye paylaşmak istedim. Mideniz yanıyor, ekşiyor, ağrıyor veya
ağzınıza acı su geliyorsa, kurallara harfiyen uyun. 1 hafta 10 gün sonra
şikayetlerinizin çok büyük ölçüde hafiflediğini benimle paylaşırsınız. Geçmiş olsun
dileklerimle…
MİDE KORUYUCU BESLENME
TEDAVİSİ
·
Öğünlerinizi belirli aralıklar ile tüketmelisiniz.
Gereğinden fazla uzun süre aç kalmamalı, gereğinden fazla sık da besin
tüketmemelisiniz.
·
Yemeklerinizi yavaş yavaş, iyice çiğneyerek
yemelisiniz.
·
Yemekleri ve içecekleri çok sıcak ve çok soğuk
tüketmemelisiniz.
·
Yağlar mide asidini artırır. Dolayısı ile fazla
yağlı yemekleri ve besinleri tüketmekten kaçının.
·
Bitkisel kaynaklı yağları tüketmeye çalışınız.
(zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi)
·
Yemekleri pişirirken kavurmadan ve yağı yakmadan
pişiriniz.
·
Salamura ve
turşu gibi tuzlu besinleri tüketmeyiniz.
·
Yağda kızarmış sebze ve etlerden uzak durunuz.
·
Süt tüketiminde aşırıya kaçmayınız. Günde 1-2
bardak süt tüketmek yeterli olacaktır. H-gereğinden fazla kalsiyum midede asit
salınımını artıracaktır.
·
Fazla paketli ürünler tüketmeyin.
·
Kuru fasülye, nohut, barbunya gibi mide ve bağırsak
gazı yapan besinlerden mümkün olduğunca uzak durunuz.
·
Sebzeleri iyi pişmiş olarak tüketiniz. Sert kalmış
veya pişmemiş sebzeleri tüketmeyiniz.
·
Bol yeşillikli çiğ salataları oldukça az yiyiniz.
Salatalarınız pişmiş sebzelerden yapılabilir(közlenmiş patlıcan, biber gibi)
·
Asit içeriği yüksek meyve(portakal, kivi, mandalina
vb.) ve meyve sularını tüketmeyiniz. Elma,armut, muz gibi meyveleri seçmeye
çalışınız.
·
Meyveleri kabuklarını soyarak yiyiniz.
·
Tuz tüketiminizi azaltınız.
·
Baharatlı besinleri tüketmeyiniz.
·
Acı biber, soğan,sarımsak gibi taze sebzeleri yemeyiniz.
·
Günde 2 fincandan fazla çay ve kahve içmeyiniz. Çay
ve kahvenin fazlası asit salınımını artıracaktır.
·
Süt ürünlerinde tercihiniz kefirden yana olabilir.
Eğer mide ve bağırsağınızda açık yara yok ise kefiri her gün 1 kupa kadar
içebilirsiniz. Gaz, sancı ve yanmaya iyi gelecektir.
·
Alkol mide duvarını hassaslaştırır. Mümkün
olduğunca alkolden uzak durunuz.
·
Gazlı içeceklerin hiçbirini içmeyiniz.
·
Bol antioksidanlı ve probiyotikli bir beslenme
tarzını benimseyiniz.
·
Beslenmenizde haşlanmış veya yağsız olarak fırında
pişmiş etlere, balıklara yer veriniz.
·
Kepekli tahılları tüketmeyiniz.
·
Midenizde gaz veya yanma gibi bir sıkıntı var ise
ara öğünlerde etimek , galeta veya
kabuksuz meyve gibi besinlere ağırlık veriniz.
·
Kahvaltılarınızda bal veya pekmez
kullanabilirsiniz.
·
Kavrulmadan pişirilmiş pirinç pilavı veya yağsız
makarnayı yemeklerinizde ekmek yerine bulundurabilirsiniz.
GEÇMİŞ
OLSUN…
DYT. BAŞAK
KEFELİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder