Kalorinin negatifi mi olur demeyin. Vücudumuz bir makine değil.
Tükettiğiniz besinlerdeki kalorileri toplayıp çıkartıp yapılan matematiksel
hesaplamalar her zaman tutmayabilir. Teorikte aynı kaloriye sahip 2 farklı besine
vücudunuzun tepkisi farklıdır. Bu yüzden diyetlerimi yazarken kalori hesabı
yapmayı sevmiyorum. Tarih öncesinde kalmış kalori toplama yöntemi benim
yöntemim değil. Nedenini bu yazım daha
net açıklayacak.
Glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek olan besinler genel
olarak negatif kalorili besinler olarak geçiyor. Bu besinleri vücudumuza
aldığımızda, vücudumuz bunları sindirmeye çalışırken sarf ettiği kalorinin,
besinin içerdiği kaloriden daha fazla
olduğu düşünülüyor. Dolayısı ile aslında siz yemek yiyerek kalori alacağınıza,
kalori harcamış oluyorsunuz. İşte bu tür besinlere NEGATİF KALORİLİ BESİNLER
deniyor.
En çok bilinen negatif kalorili besinleri şu şekilde
sıralayabilirim.
·
Kuşkonmaz
·
Pancar
·
Taze fasülye
. Taze börülce
. Taze börülce
·
Brüksel lahanası
·
Kabak
·
Karnabahar
·
Salatalık
·
Pırasa
·
Marul
·
Ispanak
·
Domates
·
Limon ve lime
·
Tarçın
·
Kimyon
·
Sarımsak
·
Soğan
·
Turp
·
Hindiba
·
Maydanoz, tere, roka gibi salata malzemeleri
İşte bu negatif kalorili besinlerin diyetlerde aslında
sınırının olmaması gerekir. Ben 1 tabak dolusu ıspanak yemeğini verdiğimde
şaşırıp miktarını azaltmaya çalışan hastalarıma bunu anlatıyorum. Negatif
kalorili bu besinlerin sınırını serbest tutabilirsiniz. Çünkü bu besinler;
·
Metabolizmanızı hızlandırıyor
·
Enerjinizi artıyor
·
Kan şekerinizi düzenliyor
·
Tok tutuyor, iştahınızı kapatıyor
·
Kabızlığınıza
iyi geliyor, bağırsaklarınızı rahatlatıyor
·
Kolesterolünüzü düşürüyor
·
Daha rahat ve konforlu uyumanızı sağlıyor
·
Cildinizin daha genç kalmasını sağlıyor
·
Daha güçlü saçlarınız ve tırnaklarınız olmasını
sağlıyor
·
Enfeksiyona karşı sizi koruyor
Kilo vermek ve sağlıklı yaşamak için bu besinleri
beslenmenizde, diyetinizde mutlaka bulundurun. Çiğ veya pişmiş olarak fark
etmez, tüketmekten korkmayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder