Eğer kilolarınızdan
ve iştahınızdan muzdarip iseniz size bir tavsiyem var. Mutfağınızdan yulafı
eksik etmeyin. Müthiş bir lif oranına sahip olan yulafın en güzel özelliği tok
tutması ve iştahınızı azaltması. Aynı zamanda kabızlığınıza da iyi geliyor. Bağırsaklarınızın
doğru çalışmasına faydası oluyor. B grubu vitaminlerin fazlalığından dolayı
sinirlerinizi yatıştırıyor ve diyette iken sık sık girdiğimiz depresyonu
önlüyor.
Evet haklısınız yulafı boş boş yemenin pek keyifli olduğunu
söyleyemeyiz ama şahsen ben yulafı yemeklerimin içine güzelce gizlemeyi
başarıyorum. Bu aslında sizin mutfaktaki maharetinize kalmış bir şey. Yulafın kepeği
de öğütülmüş tozu da ezmesi de bence şahane.
Yulafı bu kadar anlatmışken nerelerde nasıl
kullanabileceğinizi biraz anlatayım.
·
Hepimizin çorba yaparken kullandığı un yerine
ben yulaf kepeği kullanıyorum. Tıpkı un gibi un ölçüsünde toz gibi olan yulaf
kepeği çorbanızın hem çok daha düşük kalorili olmasını sağlıyor hem de
inanılmaz tok tutuyor. Unsuz çorba tariflerim için daha önceki yazılarımız
hatırlayalım. TIKLAYABİLİRSİNİZ.
·
Omlet yaparken yumurta karışımımın içine 1 yemek
kaşığı yulaf kepeği veya yulaf ezmesi ilave ediyorum. Yulaf ezmesi ağza daha
diri diri geldiği için genelde kepeğini tercih ediyorum. Bu sayede biraz daha
sert kıvamda krep benzeri doyurucu bir omlet hazırlamış oluyorum.
·
Yulaf kepeği ve yulaf unu ile minik kekler
hazırlıyorum. Hatta 2013’e girerken merkezimizde ellerimle yaptığım yulaflı
muffinlerimi hastalarıma ikram etmiştim. Çoğundan tam not aldı diyebilirim.
Tarif için TIKLAYABİLİRSİNİZ.
·
Köfte yoğururken genellikle bayatlamış kepek
ekmeği kullanıyorum ancak bazen yulaf kepeği de kurtarıcı oluyor. Özellikle köftenin
yanında patates veya makarna gibi karbonhidratlı bir eşlik eden besin varsa,
köftelerde ekmek kullanmamak daha sağlıklı. Bunun için köfte harcına kıvamı
tutana kadar 2-3 kaşık yulaf kepeği ilave edip bu şekilde yoğurabilirsiniz.
Tadında hiçbir değişiklik olmadığını görünce şaşırmayın :) .
·
Son olarak da cornfleks karışımımı anlatayım. Haftada
1-2 gün kahvaltılarımı nesfit ile yapmayı seviyorum. Nesfit veya special-k
Türkiye’de bulacağımız en yaygın olarak satılan tam tahıllı gevrekler. Ancak maalesef
bunlar da şeker ilaveli. Dolayısı ile kasemi ağzına kadar nesfit ile
doldurmaktansa araya yulaf serpiştirmeyi tercih ediyorum. Özellikle kahvaltılık
gevrekler beni acıktırıyor diyorsanız şiddetle denemenizi tavsiye ederim. Ölçüler
şu şekilde: 1 bardak süt içine 3 kaşık nesfit ve 3 kaşık yulaf ezmesi. 1 tatlı
kaşığı keten tohumu tozu, 2 adet elimle kırdığım ceviz ve maksimum 1 tatlı
kaşığı kadar bal. Şahane oluyor.
Eminim sizinde yulaf ile yaptığınız, denediğiniz tarifler
vardır. En beğendiklerinizi benimle ve okurlarımla paylaşırsanız sevinirim.
Sağlıklı, güneşli ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder