22 Ekim 2012 Pazartesi

KURBAN BAYRAMI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ





                Et tüketiminin normalin iki katına çıktığı kurban bayramını sağlık problemi yaşamadan geçirebilmeniz için bayramı önceden planlamalısınız. Özellikle kalp ve böbrek problemi yaşayanlar, önemli derece kabızlığı olanlar, şekeri ve tansiyonu yüksek seyredenlerin daha dikkat olmaları önerimdir.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar, kurabiyeler, sarmalar, ortaya kurulan mükellef sofralar hepimize tanıdık. Ancak bayramı ağız tadıyla geçirebilmek için yapılan beslenme önerilerine uymakta fayda var.
·         SEBZELERLE BAYRAMA HAZIRLANIN
Bayram öncesi 3 günü ve bayram sonrası üç günü vücudumuzu dengelemek amaçlı sebze günleri olarak belirlemeliyiz. Bayram günü gereğinden fazla et tüketileceği göz önünde bulundurularak daha sebze yemeği ağırlıklı bir hafta ile bayrama hazırlık yapmalıyız.
·         KURBAN ETİNİ DİNLENDİRMEDEN YEMEYİN
Ölüm sertliği denilen rigor mortisli etlerin sindirimi son derece zordur. Özellikle normalde de sindirim problemi çeken kişilerin bayramın ilk günü et tüketimlerini azaltmalarında fayda var. Kesilen etin en az 12 saat hafif serin bir yerde dinlendirilmesi gerekmektedir.
·         ETLERİN YANINA SALATA YAPIN
Daha dengeli bir öğün geçirebilmek için bayramda salatayı unutmayın. Etleri tek başına değil, yanında mutlaka mevsim salatası veya borani, havuç, brokoli gibi sebze salataları ile birlikte tüketin.
·         ŞEKERE DİKKAT!
Bayram boyunca hem bol şekerli tatlıların hem de şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi artıyor. Özellikle fazla kilo sorunu yaşayanlar ve şeker hastası olanların şekersiz içecekleri tercih etmeleri ve tatlı tercihlerinde porsiyonları mutlaka azaltmaları gerekiyor.
·         SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!
Bayram boyunca hem daha fazla proteinli beslenmeye hem de normal beslenme düzenimizin bozulmasına bağlı olarak vücudumuzun suya karşı olan isteği artıyor. Vücudumuzda daha asidik bir ortamın oluşmasını su tüketimini artırarak azaltabiliriz. Gün içinde mutlaka 2 litre su tüketilmelidir.
·         TATLI YERSENİZ MEYVE YEMEYİN
Özellikle bayramdan kilo almadan çıkmak istiyorsanız sağlıklı beslenmenin yanı sıra gün içinde tükettiğiniz besinlerin kalorisine de dikkat etmelisiniz. Özellikle tatlı tükettiğiniz günlerde meyve yemeyerek karbonhidrat tüketiminizi dengeleyebilirsiniz.  Et tüketiminiz gün içinde 200 gramı aşıyor ise o güne mahsus olmak üzere diğer protein kaynaklarını azaltınız. Yani yoğurt ve sütü bir günlüğüne beslenmenizden uzak tutunuz.  Makarna, pilav, patates, pirinçli dolma veya sarma tükettiyseniz o öğüne mahsus olarak yanında ekmek yemeyiniz. Bu şekilde ufak önlemler ile günlük kalori alımınızı dengelemiş olacaksınız.
·         ETLERİ SEBZELERLE SOTE YAPIN
Özellikle kalp ve tansiyon problemi yaşıyorsanız etlerin pişiriliş şekilleri de son derece önemli.  Kavurma veya yağda pişirme yerine en az 12 saat dinlendirilmiş etlerinizi sebzelerle sote yapabilirsiniz. Ayrıca ızgara veya fırında pişirme yöntemleri de son derece sağlıklı yöntemlerdir.

Hiç yorum yok: