16 Haziran 2016 Perşembe

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?




İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır. 

İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız. 

İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, mideniz rahatlayacak ve iştahınız baskılanacaktır. İftarın en az 1 saat ardından 1 porsiyon meyve veya 1 porsiyon tatlı yiyebilirsiniz. Hem meyve hem tatlı aynı anda tüketilirse şekeriniz yükselecektir. Bir gün meyve bir gün tatlı tercih edebilirsiniz. Gün aşırı tüketeceğiniz hafif bir tatlının size zararı olmayacaktır. 

Ramazanda özellikle hafif, sütlü, meyveli, az şekerli, az unlu tatlıları tercih etmelisiniz. Güllaç veya dondurma iyi seçeneklerdir. Sütlü muhallebiler, meyve tatlıları da tercih edilebilir. Özellikle şerbetli ve unlu, kızartmalı tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmalısınız. İlla tüketecekseniz de porsiyonuna çok dikkat etmeli, mümkünse 2-3 kişi 1 porsiyonu paylaşmalısınız.

Sağlıklı ve huzurlu ramazanlar dilerim.

Hiç yorum yok: