20 Aralık 2013 Cuma

MORARMIŞ YUMURTA YEMEYİN






Yumurta inanılmaz faydalı bir besin. Hemen hemen bütün diyet programlarıma yazdığım çok önemli bir protein kaynağı. Hem tok tutuyor, hem de kas kayıplarını engelliyor. Ayrıca başta A vitamini ve demir olmak kaydı ile bir çok vitamin ve mineral barındırıyor.
Her diyet listeme yazdığım için de haliyle yumurta ile ilgili bir çok soru soruluyor. Bunlardan biri de nasıl pişirileceği.
Yumurta pişirme kuralları şöyledir;
1.       En önemlisi yumurtanın beyazının, yani kabuğuna yakın kısmının iyice pişmesidir. İyi pişmemiş yumurta beyazı hem mikrobiyolojik açıdan sağlıklı değildir, hem de vitaminlerin bağlanmasına sebep olur. Özellikle saç ve cilt için çok önemli olan biotini bağlayan pişmemiş yumurta sarısı çoğu zaman saç dökülmelerinde sebep sayılır.
2.       Yumurta protein içeriğine sahip olduğu için çok yüksek ısıda pişirilmemelidir. Özellikle yağda pişirilen yumurtalarda ocağın altını fazla açmayınız. Yavaş yavaş uzun sürede pişiriniz.
3.       Haşlanmış yumurtalarda ise yumurtanın haşlanma süresi son derece önemli. 12-15 dakikadan daha uzun süre kaynatılan yumurtalarda sarı ile beyaz arasında mor bir halka oluşur. Mor halka oluşmuş yumurtanın tüketilmemesi gerekir. Bu yumurtanın demirinin kükürt ile birleştiğinin göstergesidir. Bu bileşik toksiktir. Vücut bu bileşimi kullanamaz. Dolayısı ile önerim morarmış yumurtaların yenilmemesidir.
4.       Safra kesesinde taşınız veya beslenme uzmanınızın özel başka bir uyarısı yok ise yumurtayı her gün 1 adet tüketebilirsiniz.


Hiç yorum yok: