8 Kasım 2012 Perşembe

SOĞUK HAVALAR GELİYOR, BAĞIŞIKLIĞI KUVVETLENDİRME ZAMANI




Havaların soğuması ve yağmurların başlaması ile havada daha çok üreme şansı yakalayan mikroplar bağışıklık sistemimizin zayıflaması için göz kolluyor.  Bu dönemde beslenmemize daha fazla değer vermeliyiz. Seçeceğimiz bazı besinler bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemize yardımcı olacak.



·         C VİTAMİNİ:  grip denilince aklımıza gelen ilk besin bileşimi c vitamini oluyor. Ciddi bir antioksidan özelliği olan c vitaminini bolca içeren besinlerin tüketimi hastalıklara yakalanma riskimizi azaltıyor. Bu mevsimde özellikle mandalina portakal, greyfurt, kivi, nar ve limon c vitamini açısından en zengin meyveler. Meyve yiyemeyen biri iseniz suda eriyen c vitamini tabletlerinden de destek alabilirsiniz.




·         OMEGA-3: balık yağı olarak da bilinen omega-3 bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli bir besin bileşeni. Kasım ayı ile birlikte başlayan balık sezonunda her evde haftada 2 defa balık pişirilmesini öneriyorum. Balığın yağından faydalanmak istiyorsanız ise pişirme yönteminize dikkat edin. Çünkü yağda kızartma gibi yüksek ısıya maruz kalarak pişirilen balığın içindeki yağ yanar. Dolayısı ile fayda görmek istediğiniz balık yağından vücudunuz faydalanamaz. Bu sebepten balıklarınızı ya fırında pişirin ya da ızgara yapın. 

·         KOKAN KIŞ SEBZELERİ: pişerken kokan kükürtlü sebzeler olarak tanımlanan karnabahar, pırasa,brokoli, lahana, kereviz ve enginar birde soğan,sarımsak bağışıklık sistemini destekleyen antioksidan bileşikleri içerir. Bu besinlerden fayda sağlamak istiyorsak ya az sulu  tencere yemeği yapmalıyız, yada buharda pişirip salata gibi tüketmeliyiz. Çiğ olarak kerevizin rendelenerek salata haline getirilmesi de yine aynı şekilde tüm antioksidanların alınmasını sağlayacaktır. 

·         D VİTAMİNİ: Her ne kadar artık bol güneşli günler göremesek de güneşi gördüğümüz her an güneşten faydalanmalıyız. Eğer yazın bol bol güneşlenen biri iseniz korkmanıza gerek yok. D vitamininiz sayesinde bağışıklığınız kuvvetlenmeye başlamıştır. Ancak yazın yeterince güneşlenememiş bir de üzerine sürekli kapalı ortamda bulunan biri iseniz d vitamini takviyesi almanızda yarar var.  

·         PROBİYOTİKLER:  en çok kefir ve yoğurtta bulunan probiyotikler özellikle bağırsak sağlığı için son derece önemli. Yapılan bir çok bilimsel çalışmada bağırsak sağlığının iyi olmasının bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği tespit edilmiştir. Dolayısı ile her gün mutlaka 1 kase yoğurt ve bunun yanında 1 su bardağı da kefir içmeliyiz.

Hastalanmadan ve bol enerjili geçireceğiniz günleriniz olsun.

Hiç yorum yok: