6 Ocak 2014 Pazartesi

ÇOK KAFEİN TÜKETİYORUZ!




Son yıllarda yapılan çalışmalarda da tespit edildiği gibi gün içinde almamız gerekenden çok daha fazla kafein tüketiyoruz. Daha önce de bu konu ile ilgili bir yazı paylaşmıştım. Bu konunun bir kere daha üzerinde durmak istedim. Çünkü gün içinde gelen, özellikle çalışan danışanlarımın günlük kafeinli içecek tüketim dozları inanılmaz yüksek.  4-5 kupa kahve, 10 bardak çay, 2-3 bardak kola gibi asitli ve kafeinli içecekler ve bunların yanında çikolata… 

Gün içinde alınabilecek maksimum kafein miktarı 400mg’dır. 1 türk kahvesinde ortalama 100mg kafein vardır. 1 kupa çay da ortalama 60-70 mg kafein vardır. Filtre kahvenin 1 kupasında ise 150mg civarı kafein vardır. Bu kadar yoğun miktarda kafein almak en başta sinir sistemine ardından da dolaşım sistemine zarar vermektedir. 

Yapılan çalışmalar günde 1 adet türk kahvesi içmenin, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azalttığını söylüyor. Yani dozunda kafein almanın bir zararı yok. Ancak her konuda olduğu gibi kafein konusunda da dozu aşmak, tansiyon, damar hastalıkları, ödem, tuvalet problemleri, kabızlık, dolaşım problemleri, çarpıntı, kansızlık  gibi vücudu olumsuz etkiliyor.

Gün içinde kafeinli içeceklere en sağlıklı alternatifler ise bitki ve meyve çaylarıdır. Ihlamur, adaçayı, kuşburnu, ekinezya, elma, tarçın, ısırgan, böğürtlen ve bunlar gibi diğer çaylar kafein içermedikleri için tercih edilebilir. 

Kafein ile ilgili diğer yazımı okumak için tıklayınız.

Hiç yorum yok: