30 Kasım 2017 Perşembe

ET TAVUK BALIK HİNDİ




Sebzeleri çok severiz ama etin yeri başkadır. Acaba ne kadar et yemeliyiz, bunu biliyor musunuz? Hayvansal proteinlerin en doğru ve en sağlıklı olanlarını tercih etmek, organ etlerini oldukça makul miktarda tüketip, löp etleri ise doğru şekilde hazırlayıp yemek gerekiyor.
Önce balık ile başlayalım. Balık özellikle yağı dolayısı ile çok önemli bir protein kaynağıdır. Özellikle yüzey balıklarını tüketmenizi öneririm. Hamsi, istavrit, uskumru, sardalya ve Norveç somonu oldukça iyi omega-3 kaynağıdır. Ancak balığınızı derin yağda kızartıyorsanız dikkat! Yağda kızaran balığın omega-3 kaybı çok yüksek oluyor. En doğrusu balıkları buğulamak veya fırında pişirmektir. Haftada 2 defa balık tüketmenizi tavsiye ediyorum.
Kırmızı et çok değerli bir protein kayağıdır. Ayrıca demir ve çinko açısından da oldukça zengindir. Eğer kansızlık şikayetiniz varsa kırmızı et tüketiminizi artırmalısınız. Etin yanında yoğurt veya peynir gibi süt ürünlerini tüketmenizi önermiyorum. Etinizin yanında bol bol salata yemelisiniz. Haftada 2-3 defa 150’şer gram kırmızı et tüketebilirsiniz.
Tavuk eti kolesterol açısından kırmızı ete göre nazaran daha fakirdir. Özellikle doğru besleniş, organik, gezen tavukların veya köy tavuklarının tüketimi daha sağlıklıdır. Haftada 1-2 defa tavuk etini sebzeli yemeklerin içinde veya fırında veya haşlayarak tüketebilirsiniz.
Hindi etinin demir değerleri tavuk etine göre daha yüksektir. Kolesterolü düşük, demir içeriği yüksek olduğu için oldukça sağlıklı et ürünleridir. Bazılarımızın kültüründe hindi eti yemek yoktur ancak mutlaka denenmesi ve tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sebzeler ile sote şeklinde tüketimi oldukça sağlıklıdır. Haftada 1 defa hindi eti tüketebilirsiniz.

Etler kıymetli protein kaynaklarıdır. Ancak tek tip beslenme sağlıklı değildir. Eğer sofranızda hayvansal etlerin yanı sıra sebzeler, çorbalar ve tahıllar da varsa o sofra sağlıklıdır diyebiliriz. Beslememizde denge çok önemlidir. Bütün et türlerini dengeli bir şekilde sıraya sokarak tüketmeye çalışın. Sağlıklı bir vücut için buna ihtiyacımız vardır.
Dyt. Başak KEFELİ
                           

Hiç yorum yok: