6 Aralık 2012 Perşembe

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER





Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla  telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir.
Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

·         DEMİR
Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlenen saç dökülmesi, üşüme hissi var ise demir değerlerinize baktırmanızda fayda vardır. 

·         ÇİNKO
Genelde mide ve bağırsak sorunları yaşayanlarda veya hayvansal kaynaklı besinleri az tüketenlerde görülen çinko eksikliği de özellikle saç dökülme nedenlerinin arasındadır. Normal kan değerinin ortalama 100 civarında olması gerekirken 70-80 değerinin altına düştüğü anda saç dökülmeleri başlar. Çinko eksikliğinizin olup olmadığını tespit edebilmek için kan tahlilli yaptırmalısınız. Eğer eksiklik var ise 1 kutu çinko suplemanı kullanmalısınız. Bunun yanı sıra et, tavuk, balık,peynir,yumurta sarısı,patates, kuruyemişlerden ise badem, fındık, fıstık çinko açısından zengin besinlerdir. Bu besinlerden destek alabilirsiniz. 

·         BİOTİN
B7 vitamini veya H vitamini olarak da bilinen biotin oldukça önemli vitaminlerden biridir. Özellikle saç,kaş ve kirpik için son derece önemlidir.  Yetersizliği genelde biotin içeren besinlerin az tüketilmesinden veya rutin şekilde çiğ yumurta yenilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Çiğ yumurtadaki avidin proteini biotini bağlar ve yetersizliğine yol açar. Bu durumda da saç dökülmeleri artar, tırnak kırılmaları çoğalır. Eksikliğine nadiren rastlansa da dönem dönem Biotin desteği alınmasında fayda vardır. Ayrıca bira mayası, buğday, yumurta, karaciğer, tavuk, kuzu eti, ekmek, balık, süt ve peynir biotinin besinsel kaynaklarıdır.

Hiç yorum yok: