2 Aralık 2013 Pazartesi

KIŞIN KIŞ SALATASI YİYİN

Çoğu insan yaz sebzesi olan ve diyetlerde bolca yazılan domates, salatalık, biber gibi salata malzemelerini kışın da sofralarında bulunduruyor. Halbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmektir. dolayısı ile kalorisi çok düşük olsa dahi domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmayı önermiyorum.
Kış salatalarımızın içinde beyaz veya mor turp, beyaz veya mor lahana, havuç, yeşillikler, ıspanak,pazı,soğan gibi sebzelerin kullanılmasını öneriyorum. Bir beslenme uzmanı olarak da benim akşam yemeklerime eşlik eden kış salatamın tarifini sizlerle paylaşıyorum.






MALZEMELER
(2 kişilik)

  • 4-5 dal ıspanak
  • 1/2 havuç
  • 1/2 mor turp
  • 1 diş sarımsak
  • 1 dilim  tulum peyniri 
  • bol limon
  • 1 kaşık kadar zeytinyağı

Salatamın içindeki turp ve sarımsak bağışıklık sisteminin bir numaralı destekçileridir. Peynir ve ıspanak ise kalsiyum deposudur. Kış döneminde kalsiyum hem kas çalışmasına yardımcı olur hem de metabolizmanın hızlanmasını destekler. Limon ise en kuvvetli c vitamini kaynağıdır. Kış döneminde bol bol limon tüketilmesi taraftarıyım. Yalnız market raflarında satılan hazır limon sularını gerçek limon suyu ile kıyaslamayın. Hazır limon suları sulandırılmış sitrik asittir. Yani c vitamini içermezler.  Havuç ise cilde ve göze iyi gelen A vitamini öncüsü beta-karoten deposudur. Az zeytinyağı ile bol bol tüketilmesi gerekir.

Afiyet olsun, kışınız kış sebzeleri ile geçsin :)

2 yorum:

yesimdusova dedi ki...

salatalık ve domates yememeye özen gösteriyorum bende..guzel ve saglıklı birsalata..

basakkefeliblogspot.com dedi ki...

Salatalık ve domatesi tarlada, bahçede yetiştiği zaman yenilmesini öneriyorum. En sağlıklı beslenme mevsimine uygun beslenmedir.