15 Aralık 2014 Pazartesi

DİYETİNİZDE SEBZE ÇORBASINA YER VERİN


Benim diyetlerimin olmazsa olmazı çorbadır. Hemen hemen her diyetime 1 dilim ekmek muadili olarak çorba eklerim. Özellikle kış döneminde sebze ve tahıl çorbalarını çok severim.
Diyete çorba ekleyebilmek için yapılışında bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Çok unu, bol malzemeli, etli, tavuklu veya fazla kremalı yağlı çorbalar benim diyetlerim için uygun değil. Şimdi diyorsunuz ki yağsız unsuz çorba mı olur? Olur hem de o kadar güzel olur ki.
Bazı diyet listelerinde hep eleştirdiğim konu menülerin lezzetsiz oluşudur. Ben prensip olarak lezzetsiz olan şeylerin zorla yenilmesine karşıyım. Yani siz brokoliden nefret ediyorsanız illaki diyetinizde brokoli haşlaması olmak zorunda değildir. Diyet sürdürülebilir,uzun soluklu olsun isterseniz mutlaka o diyetin lezzet taşıması gerekir. Bu menüdeki bütün yemekler için geçerlidir tabi ki çorbalar için de.
Benimde evimde çok sıklıkla yaptığım birkaç vazgeçilmez lezzetli çorbam var. Bunları diyet yapanlarla paylaşmak istedim. Hem kalorileri oldukça düşük, hem içlerinde un ya yok yada oldukça az miktarda mevcut. Koca bir tencere yapıyorsunuz ve içinden sadece 1 dolu kase içiyorsunuz yani oldukça düşük kalorili oluyorlar. Neyse fazla uzatmayalım tariflerim şu şekilde;

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI
1 iri baş brokoli
1 dolu yemek kaşığı pirinç veya bulgur
1 dolu yemek kaşığı kırmızı mercimek
2 su bardağı su
Brokoliyi minik minik kesin ve bütün malzemeleri iyice yumuşayana kadar  kapağı kapalı bir çelik tencerede haşlayın. Suyunu fazla koymayın ki çorbanız fazla sulu olmasın. Çünkü çorbamıza un eklemeyeceğiz. Malzemeleriniz pişince blenderdan geçirin. Kıvamlı bir yapıda olacak. Yaklaşık 1 su bardağı kadar da üzerine süt ilave edin ve kısık ateşte özdeşleşmesi için biraz pişirin. Eğer kıvamı koyu olursa biraz daha süt ekleyerek seyreltebilirsiniz. Tuzunu da ekledikten sonra 1 dolu kase içebilirsiniz. 

MANTAR ÇORBASI

1 paket yani yarım kilo mantar
1 kaşık tereyağı
1 su bardağı kadar yoğurt
2 kaşık yulaf kepeği
1 yumurta
Bolca bir tutam maydanoz
Karabiber

Mantarları incecik doğrayın. Çelik tencerede 1 kaşık tereyağı ile kısık ateşte bırakın. Tencerenin kapağını kapatın. Mantarlar 1-2 dakika içinde mis gibi suyunu salacak. Tereyağı ile biraz pişicek. Kenarda ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve yulaf kepeğini çırpın. Bu karışıma 1 çay bardağı kadar sıcak suyu yavaş yavaş ekleyin. Mantarlarınızın piştiğinden emin olduğunuzda yoğurtlu karışımı tencereye ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak özdeşleştirin. Ocağı kapattıktan sonra tencerenin içine karabiber ve ince kıyılmış maydanozlarınızı ilave edin. Koca bir tencere çorbadan 1 kase dolusu çorba ayırın ve afiyetle için. 


Diyet Çorbalar ile ilgili diğer tarifleri de okumak için TIKLAYINIZ.

Hiç yorum yok: