20 Haziran 2012 Çarşamba

KİLO ALAMIYOR MUSUNUZ? ZAYIFLIK BAŞA DERT





Diyet programı ve diyetisyen deyince akla ilk gelen zayıflamak. Oysaki olduğu kiloda kendini sevmeyen, düşük kiloluluktan dolayı regli düzenleri bozulan, giydiği kıyafetleri kendine yakıştıramayan daha da önemlisi yağ kütlesinin azlığından dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış o kadar çok kişi var ki. Peki bu kişiler neden kilo alamıyor? Kilo almak için  fastfood  yemek yemek, kızartılmış besinler tüketmek veya sürekli kola içmek ne kadar doğru? İşte madde madde cevapları:


Oldukça güzel besleniyor ve buna rağmen hala çok zayıfsanız bunun temelde 2 nedeni vardır;

1.      Troid hormonunuzla hızlı çalışıyordur. Hipertroidi denilen troid bezinin fazla çalışma durumu vücudunuzu 24 saat sürekli çalışmaya zorlar. Tıpkı tam kapasite çalışan bir fabrika gibi vücudunuz sürekli enerji harcar. Dolayısı ile siz ne kadar fazla besin tüketseniz, ne kadar yüksek kalorili besinler yeseniz de vücudunuz kilo alamaz. Peki bunun çözümü nedir? Hipertroidi bir endokrin problemdir. Dolayısı ile iyi bir endokrin uzmanı gözetiminde tedavi edilmesi gerekir. Tedaviye ek olarak beslenme uzmanı kontrolünde uygulanacak beslenme programı da hastalığın seyri için son derece önemlidir.

2.      Gün içinde tükettiğiniz besinler gerçekten harcadığınız enerjiyi karşılamıyordur. Aslında siz karnınızı bir güzel doyuruyorsunuzdur ancak seçtiğiniz besinlerin kalorisi sizin enerji ihtiyacınızı karşılamıyordur. Yetişkinlerde de var olan bu durumu genelde ergenliğe girmemiş çocuklarda görürüz. Çocuk oldukça iyi besleniyordur ancak haftanın 3-4 günü yaptığı yüksek tempolu fiziksel aktivite vücudunun harcadığı enerjiyi son derece artırıyordur. Dolayısı ile kilo alınamıyordur.


Önemli olan kişinin niçin kilo alamadığını tespit edebilmektir. Bu problem tespit edildikten sonra beslenme planını düzenlemek ise beslenme uzmanının işidir.

·         Mide kapasitesi düşünülerek öğünlerin miktarları belirlenir.
·         Daha düşük hacimde daha yüksek kalorili besinler tüketilmelidir. Sade bir marul salatası yerine, içinde turp, mısır, zeytinyağı, nar ekşisi belki biraz patates olan salatalar gibi.
·         Öğün araları açılarak daha uzun aralıklarla yemek yenilmelidir. Böylece daha yüksek kalorili besinler daha rahat tüketilebilecektir.
·         Salata, çorba gibi hacim tutan ancak kalorisi düşük besinlere daha az yer verilmeli, bu yemeklerin kalorili daha yüksek hale getirilmelidir.
·         Sebze yemeklerinde zeytinyağı, bulgur, pirinç, patates kullanılarak kalorisi artırılmalıdır.
·         En çok destek alınabilecek besinler sütlü tatlılardır. Günde 1 kase sütlü tatlı günlük enerji alımına oldukça dengeli bir katkı olacaktır.
·         Kızartılmış ürünler, kola gibi gazlı içecekler, sofra şekeri, katı yağlar ve bunun gibi sağlığa zararlı olabilecek yiyecekler, konu kilo alma olsa bile uzak durulması gereken yiyeceklerdir.
·         Balık yağı takviyesi bağışıklık sistemine güzel bir destek olurken düzenli kullanımı iştahın biraz daha açılmasını sağlayacaktır.
·         Eksikliği var olan B12 vitamini, demir, çinko gibi mineral ve vitaminlerin desteği kilo alma sürecinde bağışıklığın iyi birer destekçisi olacaktır.
Bazı durumlarda kilo almak, kilo vermekten daha zor  bir durum olabiliyor. Kilo ile ilgili sıkıntılarda mutlaka işin uzmanı olan diyetisyenlerden destek almayı unutmayınız.

Hiç yorum yok: