13 Ağustos 2012 Pazartesi

HAMİLELİKTE BU BESLENME ÖNERİLERİNE DİKKAT!




Gebe kaldığını öğrendiği andan itibaren anne adayının beslenme düzeninde dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz;
Ø  Sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıların sık yaşanmasından dolayı anne adayı hiçbir öğünde midesini tıka basa doldurmamalıdır. Her zaman sofradan yarı doymuş kalkmalıdır.
Ø  Mide bulantısı yaşanan dönemlerde sıvı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çorba, meyve suyu, ayran, süt, sulu yemekler  yerine daha susuz yemekler yemeli, etleri ızgara olarak tercih etmelidir. Hafif tuzlu peynirler ve ekmek mide bulantısını en kolay geçirebilen besinlerdir.
Ø  Daha sık aralıklarda yarımşar porsiyon yemekler, meyveler yenilmelidir.
Ø  Beslenmede özellikle kırmızı ete yer verilmelidir.
Ø  Kırmızı et tüketilen öğünlerde ayran veya yoğurt yenilmemeli, kırmızı etteki demirden maksimum faydayı sağlayabilmek için yanında bol limonlu salata tüketilmelidir.
Ø  Şeker içeriği olan besinlerin gebelik sürecinde ne anne adayına ne de bebeğe bir faydası yoktur. Şekerli besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Bu, hem gebelik şekerinin çıkmaması için hem de gereğinden fazla kilonun alınmaması için önemlidir.
Ø  Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında hijyeninde sıkıntı olabilecek besinler tüketilmemelidir. Tüketiminden uzak durulması gereken bu riskli besinler şöyledir;
o   İyi pişmemiş etler
o   Çiğ yumurta
o   Çiğ süt
o   Dışarıda tüketilen ve iyi yıkanmamış malzemeler ile yapılmış salatalar.
o   Sakatatlar
o   Nemli ortamda uzunca sürece beklemiş baharatlar(kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane, kimyon, kekik vb…)
Ø  Özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında yeterince su ve diğer sıvı gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Günde 2,5 litre sıvıya çıkılması gerekir. Bebeğin içinde durduğu amniyon sıvısının azalmaması için önemlidir.
Ø  Tuz içeriği çok yüksek olan besinler gebelikte ödem ve tansiyon problemi yaratmaması için sınırlandırılmalıdır. Tuz içeriği yüksek olan besinleri şöyle sıralayabiliriz;
o   turşu,
o   salamura besinler,
o   çok tuzlu zeytin ve peynirler,
o   soya sosu
o   maden suları
o   kola
Ø  Şeker içeriği çok yüksek olan besinlerden fazla miktarda tüketmek gebelik şekeri açısından risk teşkil eder. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmak, tüketilecekse bile yarım porsiyon tüketilmesi önemlidir. Eğer şekerli gıdaların tüketilmesi isteniyorsa tercihin içinde sütün bulunduğu tatlılardan yana yapılması gerekir.

Hiç yorum yok: