27 Ocak 2015 Salı

ALÜMİNYUM FOLYOLARA DİKKAT







Yemekleriniz biraz daha lezzetli olsun, pratik olsun,çabuk pişsin ve temiz olsun diye aliminyum folyo kullanıyorsanız dikkat! Besine değen folyodan yemeğinize aliminyum geçişi oluyor ve bu ağır metali vücudunuz  biriktiriyor.

 Öncelikle biraz ağır metallerden bahsedelim. Alüminyum, altın, antimon, arsenik, baryum, bizmut, civa, galyum, gümüş, hafniyum, indiyum, iridyum, itriyum, kadmiyum, kalay, krom, kurşun, lantan, nikel, niyobyum, paladyum, platin, rodyum, rutenyum, skandiyum, stronsiyum, tantal, talyum, tungsten, vanadyum, zirkonyum tıpta ağır metaller olarak geçerler. Bu metaller vücutta birikme yaparlar ve çeşitli sağlık sorunlarına sebebiyet verebilirler. Özellikle kemik dokusu, karaciğer ve böbrek dokusu bu ağır metllerden en çok etkilenen organlarımızdır. Çocuklarda  birikim ve etkilenim daha şiddetli olabilir. Ben bu yazıda özellikle aliminyumdan bahsetmek istiyorum. 

Alüminyum kolay şekil alan bir madde olduğu için çoğu mutfak araç gerecinde sıklıkla kullanılan bir metal. Alüminyum kaplar, tencereler ve tabiki folyolar hemen hemen herkesin mutfağında vardır. ancak özellikle besine direkt temas eden, yüksek ısıda ısıtılan aliminyumlu eşyalardan besinlere aliminyum geçişi oluyor.  Alüminyum ile bulaş omuş besini tükettiğimizde ise vücudumuz aliminyumu yeterince atamayarak vücudumuzda biriktiriyor. Kemiklere nüfuz eden aliminyum kemeik erimesine,  böbreğe ve karaciğere nüfuz aden aliminyum ise organ hasarına neden olabiliyor.
Alüminyum folyoları özellikle asidik besinler ile temas ettirmekten uzak durun. Folyoların limon,sirke,soğan, et,tavuk,balık ile temas etmemesi gerekir. Eğer etinizi folyoya sarıp fırında 200 derece ve üstünde pişiriyorsanız aliminyum geçişi oluyor demektir. Dolayısı ile pişirme esnasında folyoyu kullanmayınız. 

Folyoyu nerelerde kullanabiliriz? Kapların üstünü kapatırken, pişmiş ve ılınmış yemeğin yenmesini kolaylaştırırken(tavuk butlarını sarmak gibi)  kullanabiliriz.

 Folyo yerine ne kullanabiliriz? Yağlı fırın kağıdı ve streç filmi folyoya muadil olarak kullanmanızı tavsiye ediyorum.

2 yorum:

Ferah Günden dedi ki...

Çok faydalı bir yazı olmuş Başakcığım, bu arada alzeimer için de risk oluşturur mu diye düşündüm ...

basakkefeliblogspot.com dedi ki...

sağol ferahcım. Kesinlikle alüminyumun beyinde birikimi sonucu oluşturduğu hasardan kaynaklı alzeimer riski de oluşmakta. Bunu eklememişim. katkın için teşekkürler