18 Mayıs 2015 Pazartesi

ÇALIŞANLAR İÇİN ÇABUK YEMEK PİŞİRME TÜYOLARI




Çoğu çalışan insan sağlıklı beslenme kısmını es geçip direkt beslenme kısmına odaklanıyor. Bu durum zaman geçtikçe sağlığımızı bozuyor, kilo aldırıyor, iştahımızı etkiliyor. Alsında çalışsak da sağlıklı beslenebilmeli, ufak tefek ön hazırlıklar ile pratik yemekler hazırlayabilmeliyiz.
Yoğun bir günün ardından işten eve geldiniz ve yarım saat içinde bir şeyler hazırlayıp yemeniz lazım. Aklınıza ilk ne geliyor? MAKARNA mı? Bence yanlış tercih. Benim aklıma sebze türlüsü geldi mesela :)
1.       En kısa zamanda bir düdüklü tencere edinin. Mutfakta hayat kurtarıcı olan şey bence düdüklü tencere. 1 sebze yemeği, hatta en sertleri bile 15 dakikada nasıl lokum kıvamına gelecek göreceksiniz.
2.       Buzdolabınızın dondurucu kısmını aktif kullanın. Önceden haşlanmış baklagiller, nohut, kurufasülye, barbunya, bezelye mutlaka olsun. Yazdan buzdolabı poşetinin içinde dondurucuya dilimlenmiş domates ve biber koyabilirsiniz. Sabah işe gitmeden önce domates ve biberden 1 poşet dolabın altına indirin. Akşam eve gelince size sadece bunları tencerede  karıştırmak kalsın.
3.       Dondurucuyu kullanmaktan bahsetmişken porsiyonlamayı anlatayım.  Örneğin köfte yoğurdunuz veya hazır köfte aldınız. Evde kaç kişi iseniz buzdolabı poşetlerine yiyeceğiniz kadarını porsiyonlayın. Örneğin 4 siz  5 eşiniz yiyecekse 9 köfte bir poşette. Sabah işe gitmeden köfte poşetini dolabın +4’lük yerine koyun. Eve gelince köfteyi pişirmek 10 dakikanızı alacaktır.
4.       Sebzelerden sizi en uğraştırmayacak olanlarını seçin. Örneğin yıkanmış ıspanak alabilirsiniz. Pişirmeden önce tek yapmanız gereken 1 su dolu kaba ıspanakları sokup çıkarmak olacak. Toplam pişme süresi 15 dakikanızı alacaktır.
5.       Yaz aylarında cacık veya soğuk ayran aşı gibi yoğurtlu ek yemekler oldukça seviliyor. Eğer bir gece önceden 1 avuç buğday haşlarsanız ertesi gün bunu yoğurtlamak 5 dakikanızı alacaktır. Cacık için  2 adet salatalık rendelemek sanırım 1 dakika.
6.       Haftada 1 defa mutlaka balık pişirin. Balıklar sıkı dokuya sahip kaslara sahip olmadığından çok kısa sürede pişerler. 15-20 dakika gibi. Hafta sonu alışverişinizde mutlaka 1 parça balık alın. Artık hangisini seviyorsanız. Örneğin çipura.  Fırın tepsisine yağlı fırın kağıdı serip üzerine balıkları yerleştirip fırına sürmek 5 dakikanızı alır. Fırını 5 dakika önce ısıtırsanız, yani sıcak fırına balıklarınızı sürerseniz  daha çabuk pişeceklerdir. 15-20dakika içinde enfes bir ızgara balık yemeğiniz olacaktır. Balık tepsisinin yanına 2-3 adet kırmızı biber koyun. Közlenmiş biberi sevmeyen yoktur sanırım. Balıkla ne gider? Tabi ki roka ve domates. Rokaları yıkayıp  1’er avuç tabaklara koymak ve domatesi kesmek sanırım 5-10 dakikanızı alır. 10 dakika da dinlenin bari. Yarım saat içinde sağlıklı mı sağlıklı bir sofra kurmuş olacaksınız.
Sizce bunlar 1 tencere makarna haşlayıp, sonra onu süzüp, yağlayıp soslamaktan daha mı zor? Bence kesinlikle zor değil.

Hiç yorum yok: