20 Mart 2015 Cuma

KARANFİL SADECE KOKUDAN MI İBARET







Karanfilin tadını kokusunu bilmeyen var mıdır bilmiyorum. Balığın ardından karanfil çiğneneir, tatlılara, aşureye, kompostolara karanfil atılır, bitki çaylarına ve siyah çaya karanfil eklenir. Yani yeme içme kültürümüzde bol bol kullanılan bir aromatik madedir karanfil. Peki karanfil sadece lezzet katmak için mi kullanılır? Faydaları nelerdir? 

·         Karanfile özgü koku ve tat, içinde bulunan “eugenol” adlı bileşikten gelir. Bu uçucu bir yağ türüdür.
·         Karanfilin anavatanı Endonezya’dır. Ancak dünyanın her köşesinde yoğunlukla kullanılır.
·         Kuvvetli antiseptik ve analjezik bir besindir. Özellikle çaylar ile birlikte demlenmesi gribal enfeksiyonlarda ve boğaz enfeksiyonlarında fayda sağlar.
·         Gaz söktürücüdür. Özellikle emziren kadınlarda demlenmiş olarak içildiğinde veya çiğnendiğinde gaz giderici özelliğe sahiptir.
·         Fazla karın gazı ve hazımsızlığı olan karaciğeri yağlı kişilerde günlük olarak karanfil başı çiğnenmesi tavsiye edilir.
·         Hazımsızlığa iyi gelir. Mide şikayeti olanlarda veya yemeği fazla kaçıranlarda  sindirimi hızlandırır.
·         Hafif ve orta şiddetli diş eti rahatsızlıklarında lokal uyuşturucu etkisi olduğu söylenmektedir.
·         Ağız kokularını giderir.
Her besinde olduğu gibi karanfilde de aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Her öğün sonrası 1 karanfil başı çiğnenmesi ve gün içinde çayların içinde 1-2 adet kullanılması önerimdir.


1 yorum:

Tuğba Nohutlu dedi ki...

Merhaba, bloğunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım. Bana da beklerim ;) Sevgiler...