15 Nisan 2015 Çarşamba

BUĞDAY RUŞEYMİ NEDİR?




Biraz sağlıklı beslenmeye ilgisi olan herkesin bilmese de duyduğu bir besin olan buğday ruşeymini anlatıcam size. Nedir bu ruşeym? Ne işe yarar? Nerelerde kullanılabilir? Nasıl elde edilir? 



 Beberoğlu markasının bu detaylı grafiği bize buğday tanesini oldukça güzel özetlemiş. Buğday tanesinin altındaki o minnacık şey ise RUŞEYM.


Buğday ruşeyminin en kısa tanımı şudur: Buğdayın kalbi. Buğdayın embriyo denilen kısmında yani buğdayın filizlenen kısmında bulunur. Besin değeri oldukça yüksektir. Tam bir E vitamini ve B vitamini deposudur. Aynı zamanda amino asit örüntüsü açısından kalitelidir. Protein oranı yüksektir.
Buğday tanesi fabrikada kepeğinden ayrılırken bu bölümde maalesef ayrışır. Dolayısı ile beyaz un veya beyaz ekmek yiyorsanız ruşeym yemiyorsunuz demektir. Son yıllarda ruşeymin faydası biz beslenme uzmanları tarafından fazlaca vurgulanmaya başlandı. Tabi ki talep arttı. Ve artık hemen hemen her büyük markette un reyonlarında buğday ruşeymi satılmaktadır. Ayrıca 1 ton buğdaydan 1 kg ruşeym elde edilir. Yani oldukça kıymetli de bir besin maddesi. 

Ruşeymi kullanmanızı tavsiye ediyorum. Başta bağışıklık sistemi olmak üzere, sinir sistemine, sindirim sistemine, cilt sağlığına, beyin sağlığına karşı olumlu etkileri vardır. Lif oranı yüksektir. Yani tok tutar. Kalorisiz bir besin değildir. Kalorisi vardır. Dolayısı ile 1-2 kaşık kadar kullanılması günlük olarak yeterlidir. 

NASIL KULLANABİLİRİZ?
Buğday ruşeymini unu kullanacağınız her yerde kullanabilirsiniz. Aslında en sağlıklısı ruşeymi çiğ olarak tüketmektir. Isıl işlem uygulanmadan ruşeymden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Ancak çorbalarınızın içinde, ekmek veya poğaça yaparken hamurunda, kek veya tatlı pişirirken unun yanında kullanabilirsiniz. Çiğ halini cacıkların içinde veya direkt olarak yoğurdun üzerine kullanabilirsiniz. Dolma veya sarma yaparken harcının içinde, makarna sosunun üzerinde, et veya tavuk harcının içinde kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: