21 Nisan 2015 Salı

FOLİK ASİT & HAMİLELER



 Sanıyorum ki çoğu bayan artık gebe kalmak istemeden 3 ay öncesinde folik asit kullanması gerektiğini biliyordur. Planlı gebelik düşünen her kadın kendi ve bebeğinin sağlığı için folik asit kullanmalıdır.  Acaba sadece yediklerim ile folik asiti alsam ek takviye kullanmasam olur mu? Diye düşünenler varsa bu yazımı okumalarını tavsiye ediyorum.
Folik asit B9 vitamini olarak da geçen
suda eriyen bir vitamindir. İlk olarak 1943 yılında besinlerden ayrıştırılarak bulunmuştur. Vücudumuzun yapı taşları için sinir sistemi gelişimi için oldukça önemli görevleri vardır. Özellikle gebelik esnasında annede ki folik asit eksikliği bebekte ciddi sağlık problemlerine, anomalilere, nöral tüp defektine sebep olmaktadır. Dolayısı ile bu ciddi sorunlardan korunmak için gebe kalmadan 3 ay önce folik asit desteğine başlanmalıdır. Destek hamileliğin 12.haftasına kadar devam etmeli, annenin folik asit eksikliği kalmamalıdır.
Günlük folik asit takviyesi kullanmak istemeyen veya farklı sebeplerden dolayı ek tablet alamayan anne adaylarının folik asiti bol bol bulunduran besinlerden faydalanmaları gerekir. Aşağıdaki tabloda farklı besinlerin 100gramlarında bulunan folik asit miktarlarını görüyorsunuz.Hamilelik esnasında  günlük alınması gereken folik asit miktarı mutlaka 400mcg’dır. Ancak folik asit besinleri pişirirken kayıplara uğrar. Örneğin haşlanmış sebzelerde haşlama suyuna folik asit geçer. Dolayısı ile bol suda pişirilen besinlerde folik asit kaybı fazladır. Folik asitin vücutta rahat emilebilmesi için c vitamini ile birlikte alınmasını öneririz. Dolayısı ile folik asitten zengin bir yemeğin yanında bol limonu bir salata veya taze sıkılmış bir meyve suyu içmelisiniz.

*Farklı besinlerin 100 gramlarındaki folik asit miktarları aşağıdaki tablodaki gibidir. (mcg/100g)
SEBZELER  (HAŞLANMIŞ)
MEYVELER
Bürüksel lahanası
110
Portakal
30
Ispanak
90
Greyfurt
25
Brokoli
65
Portakal suyu
20
Yeşil fasulye
55
Muz
15
Marul çiğ
55
Tahıllar

Karnabahar
50
Beyaz ekmek ortalama
30
Bezelye
45
Kepekli ekmek ortalama
40
Taze mısır
35
Spagetti haşlanmış
4
Lahana
30
Pirinç beyaz haşlanmış
4
Patates eski
25
Diğer besinler

Patates yeni
20
Karaciğer yağda pişmiş 
240
Domates çiğ
15
Ceviz
77
Havuç
15


Salatalık çiğ
9




Hiç yorum yok: