1 Kasım 2014 Cumartesi

MANTAR SEVENLER EL KALDIRSIN





Mantar hakkında etrafta çok şaibeli bilgiler dolaşıyor. Bu lezzetli besine sebze diyenler de var et diyenlerde.  Ben de bir mantar aşığı olarak konuyu aydınlatmak istedim.
Mantar ne sebzedir ne de et. Mantar “mantar grubunun” bir besinidir. Yani özeldir,farklıdır. Sebze kadar lifi vardır. Dolayısı ile kabızlık için birebirdir. Kalorisi inanılmaz düşüktür. Hem çiğ olarak hem de pişirerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. 4-5 adet mantarda yalaşık 15 ünite D vitamini vardır. Tabi ki bu d vitaminini kullanımı vücudumuzda fazla yüksek değil ancak yine de destektir.
Mantarın kolesterolü yoktur. Sodyumu ve karbonhidratı çok düşüktür. Hem şeker hem de kalp hastaları son derece rahatlıkla tüketebilir. Ayrıca folik asit ve selenyum deposudur. Doğurganlık çağındaki kadınların tüketmesi önerimdir. Antitümoral, antiviral ve antibakteriyal özellikleri vardır, bağışıklığımızı kuvvetlendirir.
Aslında mantar hakkında Koreli bilim adamları oldukça yoğun çalışmalar yapıyor. Ve önerileri haftada 3 gün mantar tüketilmesi yönünde. Ülkemizde de mantar tüketimi azımsanacak kadar değil. Türk halkı mantar seviyor. Sadece ön yargılıyız. Bu kadar faydası olan bir besine karşı daha ılımlı bakmalıyız. Mantarı yemeklerinizde daha bol kullanabilirsiniz.


NOT: Mantarla ilgili tariflere ulaşmak için TIKLAYINIZ.  MANTARLI OMLET 

3 yorum:

Sulemcafe dedi ki...

Buzdolabinda bir Paket mantar var aksama.

Cook Severiz:))

basakkefeliblogspot.com dedi ki...

ozaman size bir de mantar çorbası tarifi vereyim. enfes, leziz, deneyin :)

basakkefeliblogspot.com dedi ki...

10 baş mantar çok ince ince doğrayın, 1 kaşık tereyağ ile tenerenin kapağını kapatarak kavurun. iyice piştikten sonra 1 yumurta 1 bardak süt 2 kaşık un 1-2 damla limon katarak kenarda harç yapın ve mantarların üzerine boşatın. sıcak su ekleyerek pişmeye bırakın. piştikten sonra içine dereotu ve maydanoz kıyıp salın. AFİYET OLSUN...